Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldsmed sedan 1926

Det började på Hagendalsvägen 2 år 1926. Det var då Elias Englund grundade sin guldsmedsaffär. 85 år senare heter butiken Smycka och ligger på andra sidan gatan.

Annons
Guldsmeden Carl Liljeberg arbetar vid bänken som funnits med ända sedan Elias Englund startade sin guldsmedaffär i Kumla 1926.

Under guldsmedsaffärens långa existens har den alltid legat på Hagendalsvägen, i alla fall mer eller mindre.

– Formellt har vi adressen Odengatan nu, men till kunderna kommunicerar vi Hagendalsvägen, eftersom butiken vetter mot den gatan, säger Jenny Liljeberg.

Det är hon och maken Carl Liljeberg som sedan 2001 driver butiken som grundades av Elias Englund, och som nu går under namnet Smycka.

– Vi valde att byta namn i samband med 80-årsjubiléet 2006, men vi har fortfarande kvar vårt ursprung i form av varumärket Elias Form, som är namnet vi ger produkter som vi själva har formgivit, säger Jenny.

Det är Carl som är guldsmeden, eller rättare sagt en av två guldsmeder, härom året anställdes ytterligare en i butiken. Och det var Carls föräldrar Björn och Christina Fredriksson som drev Englunds fram till 2001.

– Pappa tog över verksamheten 1971 efter Elias son Stig Englund. Innan dess hade han skött själva guldsmedsarbetet åt dem i två år, säger Carl.

För honom var det ingen självklarhet att gå i pappas fotspår och bli guldsmed.

– Nej, jag gick vårdlinjen på gymnasiet och blev undersköterska. Men det var svårt att få jobb då 1992, och jag började hjälpa till i butiken. Efterhand kom intresset för hantverket också, säger Carl.

Han utbildade sig till guldsmed i Köpenhamn och fick praktisk erfarenhet i föräldrarnas butik i Kumla.

Butikens omsättning består i dag till en knapp tredjedel av arbeten från butikens egen verkstad, medan resten består av försäljning av varor från andra leverantörer. Och många av dem har precis som butiken i Kumla varit med länge.

– Flera av leverantörerna minns jag från när jag var liten, när de var hemma hos mamma och pappa. I en del fall har verksamheten gått i arv, så att det är deras barn som är våra leverantörer i dag, säger Carl.

Det första som möter besökaren när man går in i guldsmedsaffären är en glasvägg. Bakom den står en påtagligt sliten arbetsbänk med plats för två personer.

– Den har varit med sedan 1926, sedan Elias Englund startade sin verksamhet, säger Jenny.

På Carls plats syns en djup skåra, men den är inte lika djup som den som finns på arbetsplatsen bredvid.

– Skåran bildas när man slipar ringar. Platsen bredvid var pappas och än har jag ju inte hållit på lika länge som honom, säger Carl Liljeberg.

Jenny Liljeberg driver Smycka tillsammans med maken Carl. Här visar hon ett uppförstorat exempel på en gravyr.

Mer läsning

Annons