Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GW:s specialgruppska lösa Kumlamordet

Rikskriminalens nya specialgrupp för ouppklarade mord ska snarast in i utredningen om mordet på en 33-årig man i Kumla i september.

Annons
Leif G W Persson är en av dem som ingår i specialgruppen som ska titta närmare på det olösta mordet i Kumla.

– När 30 dagar gått utan att en misstänkt finns ska vi omgående in i arbetet säger Anders Wretling, chef för utredningssektionen på Rikskriminalen.

Gruppen är helt ny och finns inom samma enhet som Riksmordkommissionen. Tolv av landets mest erfarna mordutredare ingår.

– Efter 30 dagar utan resultat är det polisområdets skyldighet att kontakta oss. Vår grupp ska se på utredningsarbetet med nya ögon. Bedöma vad som behöver kompletteras och vad som behöver göras annorlunda. Tyvärr har andelen ouppklarade spaningsmord ökat under senare år, säger Anders Wretling.

Den 33-årige mannen i Kumla hittades fredagen 10 september svårt misshandlad i sin lägenhet och avled på Universitetssjukhuset i Örebro morgonen därpå.

– Mängder av arbete är gjort i utredningen. Men vi har inte nått fram till en misstänkt. Samarbete med Rikskriminalens grupp är sådant som diskuteras sedan några dagar, säger Örebropolisens informatör Mats Nylén.

Förslaget om att bilda specialgruppen kom sedan professor Leif G W Persson granskat, och haft synpunkter på, mordutredningar där brott förblivit ouppklarade. Han såg många brister och menade att arbetet skulle gjorts annorlunda.

– Vår grupp ska se med nya ögon på det som är gjort. Avgöra vad som måste kompletteras och vad som kanske behöver göras annorlunda. Avsikten är inte att ta över utredningen. Vi är istället till för att samarbeta med utredarna ute i landet, säger Anders Wretling.

Metoden används i Storbritannien och positiva resultat har rapporterats. I en mordutredning är första tiden efter brottet väldigt viktig.

– Vi vill gärna bli kontaktade snarast men absolut senast efter 30 dagar. Örebropolisen kommer att få hjälp genom en polis från Rikskriminalen och en från Malmökriminalen. Vi har särskild turordningslista. De tre storstadsområdena, Stockholm, Göteborg och Malmö samarbetar i gruppen, säger Wretling.

Mer läsning

Annons