Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där Johan Klange ...

... projektledare för den arkeologiska utgrävning som genomförts där det nya vårdboendet ska byggas i Kumla. När NA besökte platsen genomfördes steg två på utgrävningen, och nu har även tredje och sista delen avslutats.

Annons
arkeolog. Johan Klange från Arkeologikonsult var projektledare för utgrävningen som gjordes mellan kyrkogården och Prästgårdsskogen där Kumlas nya vårdboende ska ligga.Arkivfoto: Veronica Svensson

1 Hur gick sista delen av utgrävningen?

– Det har gått riktigt bra. Vi har hittat fynd från nästan alla tidsperioder.

2. Vad hittade ni?

– Vi har hittat ett möjligt stenåldershus, troligtvis samtida med yxan vi fann. Två härdområden tror vi är från yngre bronsåldern eller äldre järnåldern. Vi har hittat ett järnåldershus som det fanns en vävtyngd i, en del av en slags forntida vävstol. Även en medeltida armborstpilspets. Och fler torplämningar.

3. Vad var mest oväntat?

– Att vi hittade lämningar från så många tidsperioder. Jag trodde vi skulle gräva ut torplämningar, men det blev mycket roligare än så. Platsen hade potential, men vi hade aldrig trott att det skulle bli så mycket.

4. Vad händer nu med det ni fått fram?

– Nu fortsätter arbetet med analys av fynden och rapportskrivning. Den förväntas göras i vinter. En del av sakerna kommer definitivt att bevaras, som yxan, armborstpilspetsen och keramik. Då kommer de finnas på museer. Jag misstänker att de kommer Närke till gagn, men det är Historiska museet som bestämmer var fynden hamnar.

Mer läsning

Annons