Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han var metodisk - lite som ett rovdjur"

Saga kämpade som ett djur men misshandlades brutalt.
– Fast jag är inget offer, jag är en överlevare, säger hon. I dag faller domen mot 17-åringen som försökte våldta henne.

Annons
Saga blev svårt misshandlad när 17-åringen gav sig på henne med en stor och kraftig pinne. Hon fick frakturer under ögat och näsbenet bröts.

Bruten näsa, frakturer under vänstra ögat, sprucken hud, skoavtryck i ansiktet och på armen ... Efter våldtäktsförsöket var listan över Sagas skador skrämmande lång. Fortfarande kan hon ha ont där näsbenet bröts och under ögat, men i övrigt är Saga återställd fysiskt.

Värre är det med de psykiska ärren.

– Jag vill inte visa mig svag så det är nog ingen som riktigt vet hur dåligt jag mår. Inte ens hos psykologen kan jag gråta, berättar Saga.

– Och när jag går ut på kvällarna har jag alltid med mig skyddsprej, överfallslarm och min hund, fortsätter hon.

Det var natten mot den 20 juli som 31-åriga Sagas liv helt förändrades. På en lånad cykel var hon på väg hem till bostaden i Kumla när 17-åringen närmade sig henne bakifrån på en motocross.

– Han körde upp bredvid mig och tog mig på rumpan. Jag blev arg och skrek samtidigt som jag puttade till honom, berättar Saga.

Hon lyckades komma undan och tog sig in på en sidogata där hon gömd ringde sin mamma, sin syster och hennes sambo för att berätta vad som hade hänt. Saga beslutade sedan att åka tillbaka samma väg som hon hade kommit från. Innan dess hade hon sett fyra unga killar kliva ut från ett hus. Men hon bad dem aldrig om hjälp.

– Jag kan inte förklara varför jag inte gjorde det, säger Saga i dag.

Bara en liten stund efter att hon börjat cykla tillbaka dök 17-åringen upp igen. Saga såg att han hade något i handen och när han stannade en bit framför henne var hennes enda tanke att inte bli nedslagen bakifrån.

Hon pratade fortfarande med sin syster, men nu bad Saga henne att vänta.

– Jag stoppade ned mobilen i fickan och gick emot honom. Jag såg bara en ung, smal kille med en pinne i handen och min enda tanke var att ta den ifrån honom.

Det blev inledningen till en lång kamp som Saga till slut förlorade. Två hårda slag med den en meter långa och grova pinnen fällde henne till marken.

Han stampade, sparkade och slog Saga när hon låg ned. Hela tiden hade hon skrikit ”Nej, nej, nej” men han bara fortsatte – trots att överfallet skedde precis bredvid ett villaområde.

– När han med kall, återhållsam röst sa att han skulle våldta mig började jag skrika på hjälp.

Saga fortsatte att kämpa när hon låg ned och till slut gav sig killen.

– Helt plötsligt gick han bara lugnt därifrån, säger Saga.

Hennes systers sambo hade i telefonen hört hur hon skrikit och slagits. Han, en kompis och mamman hade alla gett sig ut för att leta efter Saga. Men det var de fyra killarna Saga mött tidigare som hittade henne.

– De hjälpte mig, gav mig vatten och ringde polisen. De var de stora hjältarna den här natten.

Kan du beskriva 17-åringens agerande?

– Han var kall, metodisk. Lite som ett rovdjur som har sikte på ett byte.

Att hon kämpade emot så hårt beror på två saker. Den ena förklaringen är lite komplicerad. Saga lider av social fobi vilket gör att hon alltid har en plan för hur hon ska agera och hur det ska gå när hon går in i en situation. I det här fallet hade hon helt enkelt tänkt att hon skulle klara sig helskinnad.

Den andra förklaringen är enklare:

– Jag blev förbannad. Ingen ska ge sig på mig på det där sättet, säger Saga och ler lite.

Kanske är det just det synsättet som gör att hon vägrar att se sig som ett offer. Offer ger upp, det gjorde – och gör – inte Saga.

– Jag är en överlevare, slår hon fast.

Rättegången mot 17-åringen var jobbig för Saga.

– Jag satt där och råstirrade mot honom och han vågade bara titta på mig två gånger. Men när jag skulle vittna bröt jag ihop.

Innan förhandlingen hade en kompis peppat henne.

– Hon sa: ”Kom ihåg att det är du som styr, att det är du som är kapten”. Det ordet – kapten – hade jag skrivet i handen när jag steg in salen, säger Saga ler lite grann igen.

Under överfallet bar 17-åringen hjälm och Saga såg bara hans ögon. Någon dag senare visade det sig att hon kände 17-åringen sedan länge. Genom bekantas bekanta har hon sett honom växa upp.

Hur ser du på honom i dag?

– För mig är han bara ett rovdjur. Det värsta är att jag tror han kommer att göra sådana här saker igen.

Fotnot: Saga heter egentligen något annat.

Inget Offer. Saga är numera misstänksam mot män som hon inte känner och hon har svårt för att gå ut ensam. ”Fast jag är inget offer, jag är en överlevare. Ett offer är någon som ger upp och det gjorde inte jag” säger hon.

Mer läsning

Annons