Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här höjs skatten för skolans skull

Inflyttningen har varit omfattande. Stora investeringar behövs för hålla jämna steg med befolkningsökningen. Nu höjs den låga kommunalskatten.

Annons

Kanske skulle det kunna handla om Kumla, men bilden är hämtad från Nacka kommun söder om Stockholm. Sedan 1980 har nästan 33 000 personer flyttat in till kommunen som förra året passerade 90 000 invånare.

– Genom expansionen har vi fått ett stort investeringsbehov. Det handlar om vägar och VA, helt nya anläggningar och även om att ersätta byggnader från miljonprogrammet på 1960- och 1970-talen, berättar Erik Langby, (M), ordförande i kommunstyrelsen i Nacka.

Stora behov finns inte minst inom skolan och förskolan. Liksom i Kumla är många av inflyttarna till kommunen småbarnsfamiljer.

När behoven i Nacka sammanföll med prognoser om en sämre konjunktur så valde kommunens majoritet att höja skatten med 35 öre. Det beräknas ge ett tillskott på omkring 70 miljoner kronor till kommunkassan.

Är det inte viktigt för attraktionskraften att locka med låg skattesats?

– Självklart, men man får inte bara resonera om höjning och sänkning utan även nivå. Även efter höjningen kommer vi att ha den sjätte lägsta skatten i Stockholms län och åttonde lägsta i Sverige, säger Erik Langby.

Langby ser en större fara i att inflyttningen på sikt hade mattats av om man tvingats satsa mindre på skolan och barnomsorgen.

– Jag tror inte att medborgarna hade varit nöjda med den prioriteringen. Vi vill inte riskera att försämra inom skolan och barnomsorgen även om vi har en hög nivå på verksamheten.

Vad har ni fått för reaktioner från kommuninvånarna på skattehöjningen?

– Det är liksom ingen fråga. Vi hade väl väntat oss några reaktioner, men de har inte kommit, säger Langby.

Mer läsning

Annons