Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kastar de sig ut – från 100 meters höjd

Ballongen befann sig hundra meter upp i luften. Då klättrade Peter Magnusson upp på korgens kant, tog ett djupt andetag – och kastade sig ut.

Annons
När du låg och sov i morse gjorde Timmy Anderson så här.

Dimman låg tät över fälten vid Torp när en luftballong steg upp från marken i mörkret. Klockan var fyra på morgonen och luften var alldeles stilla.

– Stämningen var nästan trolsk. Det var en nästan surrealistisk känsla bara att få åka upp i ballongen, säger Peter Magnusson.

Sedan var det slut på det finstämda. Peter Magnusson, 43, spände fast ett 20 meter långt gummiband runt fötterna och klättrade upp på ballongkorgens kant.

Han var oerhört nervös. Han hade gjort mängder av fallskärmshopp och hade hoppat bungy flera gånger tidigare – men aldrig på det här sättet. Han blev medveten om den stora skillnaden mellan att stå på en stadig bro och att balansera på en korgkant på ett rörligt föremål hundra meter upp i luften.

Han tog ett djupt andetag – och hoppade. Han föll i cirka 90 meter innan gummibandet fick honom att vända och studsa upp i luften igen.

– Det var fantastiskt. Det var så enormt mycket större än ett fritt fall, som många kanske har gjort, säger han några timmar senare.

Nere på marken stod jublande vänner och personal och tog emot honom. Sju av dem stod själva på tur för att hoppa.

Händelsen var unik. Bungyjump från ballong har aldrig testats i Sverige tidigare. Redan klockan två i natt var personal från Ballongflyg i Örebro och Peak experience på plats för att påbörja förberedelserna. De två företagen hade väntat länge på passande väder, och nu var förutsättningarna optimala.

Efter att alla åtta hopp hade genomförts var de inblandade mycket nöjda.

– Det funkade väldigt bra. Det var definitivt inte sista gången vi gjorde något sånt här, säger Daniel Sjökvist, ägare till Ballongflyg i Örebro.

Men kanske är det som Peter Magnusson, säkerhetsansvarig på Peak Experience, säger:

– Att klättra uppför en ballongkorgskant klockan fyra på natten och släppa taget kräver en viss vana av den här typen av aktiviteter.

Fotnot: I filmklippet syns bland andra hopparna Stefan Ågren, Gunilla Hagelin, Alexander Sundberg och Pia Hagelin.

Mer läsning