Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsthus flyttas på sikt

Vintern och vårens kritik leder på sikt till en flytt av hemtjänstens hus. Diskussioner förs av politiker från både oppositionen och majoriteten.

Annons

Personalen inom hemtjänsten har vid upprepade tillfällen framfört kritik mot att hemtjänstens hus, där all personal inom hemtjänsten samlas under ett tak, lokaliserades till Klockarbacken. Mest problematiskt var det under iskalla veckorna i vintras, men kritiken har fortsatt även senare. Dels mot de längre transportsträckorna, och dels mot att det tagit tid att anpassa lokalerna till den nya verksamheten.

Och kritiken tycks nu betala sig.

”Inte så bra förberedd”

– Vi hade ett långtidskontrakt och hyreskostnader för Klockargården, därför användes de lokalerna till hemtjänstens hus. Men det är bara att medge att flytten inte var så bra förberedd, säger Gunnel Kask (S) ordförande i socialnämnden.

En flytt av hemtjänstens hus till ett centralare läge finns nu med i Socialdemokraternas valmanifest.

– Det är inte ”kanske” eller ”eventuellt” utan så kommer det bli, säger Kask.

Den lösning Socialdemokraterna förordar är att hemtjänsten får ett våningsplan i det seniorboende som det finns diskussioner om att uppföra på den gamla tryckeritomten vid stationen. Men det kommer med naturlighet att ta sin tid innan hemtjänsten kan flytta dit.

Oppositionen

Även oppositionen är öppen för en flytt av hemtjänstens hus.

– Vi har ju fört diskussioner i socialnämnden tillsammans med socialdemokraterna hur man ska göra, säger Linda Axäng (FP).

Men hon förordar inte en nybyggnation som en förstahandslösning på var hemtjänstpersonalen ska utgå ifrån.

– Det är inte omöjligt att det ska byggas, vi har ju föreslagit ett nytt äldreboende och + 55-boende, men först vill vi ha en lokalanalys, där man ser över vilka lokaler socialförvaltningen disponerar och som finns och vad de är bäst lämpade för, säger Axäng.

Innan en sådan analys är gjord har oppositionen inga besked om var hemtjänstens hus bör flytta till en befintlig lokal eller inrymmas i ett nybygge.

– Men vi har hört kritiken och förstått att det inte fungerat så bra i Klockarbacken, säger Linda Axäng.

Mer läsning

Annons