Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrgården ska fyllas av kammarmusik

Klassisk musik i klassisk herrgårdsmiljö. Snart bjuds publiken in till tre konserter på Säbylund herrgård.

Annons
Nära. När Roger och Elain Olsson spelar kammarmusik på Säbylunds herrgård, kommer de publiken nära. – Man får en direktkontakt med publiken. Det är intensivt och intimt, det hör till kammarmusiken, säger de. Foto: Veronica Svensson

Den 3 maj invigs konsertserien med pianisten Elain Olsson och violinisten Roger Olsson, Kumlaparet som står bakom konsertserien. Det är dock inte första gången det hålls klassiska konserter på herrgården. Johan Lagerfelt äger Säbylund och bor där tillsammans med sin fru Ingrid. Musik är ett stort intresse för Johan, och tillsammans med vännen och pianisten Lennart Rabe anordnades flera konserter på herrgården på 80-talet. Då med mycket fokus på den ungerske tonsättaren Franz Liszt.

Det var när Elain Olsson spelade på herrgården i ett privat sammanhang som Ingrid och Johan berättade om de tidigare konserterna. Elain fick direkt idén att göra något liknande igen.

– Jag blev väldigt förtjust. Det ska bli jätteroligt att få vara i den här klassiska 1700-talsmiljön. Kammarmusik startade i de små salongerna så man kan verkligen känna historiens vingslag, säger Elain.

Ägarna var inte svårövertalade, med sitt stora musikintresse.

– Det var inte svårt att väcka den tanken. Det känns jättekul, säger Ingrid.

– Vi har inte direkt någon annan publik verksamhet här, så det är även roligt att kunna öppna upp och dela med sig av herrgårdsmiljön, tillägger hon.

Konserterna kommer att hållas i en salong där högst 50 personer får plats. Musikerna kommer publiken nära.

– Det är så kammarmusik är tänkt att spelas, säger Roger Olsson.

– Det känns nästan som man skapar tillsammans, säger Elain.

Roger tar vid:

– Man får en direktkontakt och kan känna om någon blir berörd av musiken. Det kan vara helt tyst, då alla lyssnar spänt, eller så kan någon dra efter andan eller fälla en tår, om det är något speciellt minne man förknippar med musiken.

Med på alla tre konserterna finns också elever från Kumla kulturskola och Kävesta folkhögskola. De agerar ”förband” med klassisk musik.

Den första konserten inleder Elain och Roger med klassiska sonater och en blandning av kortare stycken. Den andra står Wirénkvartetten för, där Roger får sällskap av kolleger ur Svenska kammarorkestern. De kommer även att spela tillsammans med Elain.

På den tredje kommer Fredrik Helgesson, operasångare på Göteborgsoperan, att ihop med Elain framföra ett program med nordisk musik och verk från de stora romanstonsättarna.

I samband med konserterna kommer det även att berättas lite om herrgårdens historia, och det finns chans att promenera i den engelska parken.

– Vi hoppas det här kan bli en trevlig söndagsutflykt för publiken, säger Elain.

Parkpromenad. Efter konserterna kan besökarna njuta av herrgårdsmiljön och promenera till den engelska parken, berättar Ingrid Lagerfelt.
Roger och Elain Olsson.

Mer läsning

Annons