Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög med konstig utsikt

Konst på Hög har blivit ett av regionens största turistmål med cirka 25 000 besökare årligen.

Annons
Konst på Hög.

Anders Fasth som driver Galleri Örsta utanför Kumla och konstnären Olle Medin fick idén att starta en skulpturutställning på Kvarntorpshögen 1998. I dag har kända namn som Lars Vilks, Peter Johansson, Ulla Viotti och Rickard Brixell med flera tagit toppen av Sveriges största industriminne i besittning och gjord den välkänd.

– Det är en permanent utställning som byggs på successivt. Nu är det 27 verk, säger Edit Ugrai, stadsträdgårdsmästare i Kumla.

Familjen Björklund från Kumla berättar för NA att de brukar besöka Konst på Hög en gång om året för att se de nya konstverken. Värmlänningarna Kaj och Kajsa Hjalmarsson fascineras tillsammans med Gun Karlsson av Marc Broos skapelse ”Var finns konstverket”. Tre människor vid en parkbänk.

– Det är något jag inte kan sätta fingret på, lite kusligt, säger Gun.

– Känns som om det är deras område så länge de sitter kvar, säger Kaj och skrattar.Han berättar att på håll trodde de att det var en levande människa som stod och tittade.– Mina favoriter är ”Malanganer” av Lenny Clarhäll. Den är inspirerad av träskulpturer från Java, för att hedra de döda, säger Edit Ugrai.

Konst på Hög drivs av Kumla kommun/ Örsta konstförening med starkt stöd av lokala och regionala bidragsgivare och sponsorer.

Mer läsning

Annons