Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högen hyllas i bok- kan öka turismen

Nu är Kvarntorpshögen het igen!  Konst på hög räknar med extra många besökare i år när skulpturparken marknadsförs utomlands och uppmärksammas i en nyutkommen bok.

Annons
Nu är Kvarntorpshögen i ropet igen. Marknadsföring utomlands och en bok om märkvärdigheter i Sverige lockar troligen fler besökare. På bilder syns Peter Johanssons ”Johansson” och Lars Vilks ”Waaaall”. Arkivbild: HÅKAN EKEBACKE

Det är ingen vulkan, men det ryker ur marken. Det är ingen alptopp, men det finns en serpentinväg. Och längst upp samsas vidunderlig utsikt med skulpturer av välkända konstnärer. Det kan vara förklaringen till att Kvarntorpshögen hamnade i topp på författaren Fredrik Kullbergs lista över märkliga sevärdheter i Sverige.

Kumlakonstnären Olle Medin som kläckte idén till Konst på hög är naturligtvis glad över Kullbergs val.

– Han har känt rätt när han valde Kvarntorpshögen. Det finns ingen liknande hög. Det är en unik plats och en levande hög, säger Medin.

Nu rustas högen för en ny säsong. Med den nyutkomna boken på alla utflyktsarrangörers läppar ökar troligen trafiken till toppen.

Olle Medin har i dagarna inspekterat serpentinvägen och kan konstatera att en del nerrasat grus måste tas bort.

– Det har varit en tuff vinter. På måndag börjar vi att göra i ordning vägen. Vi behöver några dagar på oss, men det kommer vi klara, säger han.

Traditionsenligt öppnar Konst på hög för säsongen första helgen i maj. Och det är ingen lugn och försiktig start.

– Från maj och fram till midsommar är det högsäsong för bussbolagen och då har vi många besökare, säger Medin.

Årligen brukar Konst på hög locka omkring 30 000 besökare. Förutom Kullbergs nyutkomna bok så finns det andra skäl att tro att de siffrorna överträffas i år.

Under rubriken The heart of Sweden marknadsförs Örebro län för att locka fler turister från Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien. Ett av sju teman som lyfts fram är Konstriket där Konst på hög är huvudnumret.

Årets nya utsmyckning står Mark Bruce för. ”Var är konstverket?” är en avbildning av konstnären själv tillsammans med några konstnärskollegor. Den hamnar på högen i mitten av juni.

Mer läsning

Annons