Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Höjd skatt löser inga problem på sikt”

Ingen skattehöjning. Åtminstone inte innan man vet säkert att man har full koll på de pengar som redan finns. Så resonerar de styrande socialdemokraterna om Kumlas kommunalskatt.

Annons

Lärarförbundet i Kumla hör till dem som fört en skattehöjning på tal, som ett sätt till att ge kommunens barn och ungdomar en bättre möjlighet till en god utbildning. Åtminstone borde medborgarna tillfrågas om en skattehöjning, skriver fackförbundets representanter i en debattartikel för ett par veckor sedan.

Enligt deras En kronas ökning skulle ge 36 miljoner mer i intäkt. Om hälften av detta skulle gå till skolan innebär det omräknat i lärartjänster cirka 50 nya lärare, något som Lärarförbundet är övertygande om att Kumlaborna skulle inse värdet av.

Många av de nyinflyttade till Kumla är just barnfamiljer, och debatten kring skolornas bristande resurser har senaste tiden varit intensiv.

Ger rätt

Lennart Eriksson (S) kommunstyrelsens ordförande, ger Lärarförbundet rätt i deras resonemang.

– Det finns undersökningar som visar att när man går ut och frågar folk så är de ofta beredda att betala mer i skatt, särskilt om de vet vad de kommer att få för det, säger Lennart Eriksson.

Trots detta är en skattehöjning inte aktuellt för tillfället.

– Det löser inga problem på sikt. Senast vi höjde skatten blev resultatet att vi gick med plusresultat i två år, sedan var läget lika igen som innan.

Vill ha full koll

Lennart Eriksson menar att innan en eventuell skattehöjning på allvar tas upp till diskussion, vill man vara säker på att man fullt ut har koll på de pengar som i dag finns i verksamheten.

– Som alla vet så har vi haft bekymmer. Vi behöver få ett bättre grepp om ekonomin och analysera om det är så att vi felbudgeterar någon verksamhet.

För att skapa ordning och reda i kommunens finanser har Johan Carsbrant under året anställts som så kallad controller.

I en artikel i NA 15 december flaggar han för att det arbete han nu påbörjat kan komma att göra det mer kostsamt för kommunen, då den kommunala verksamhetens behov inom olika områden tydliggörs mer exakt än tidigare.

Behoven stora

Lennart Eriksson tror att behoven inom såväl skolan som andra områden alltid kommer att vara större än vad kommunen kan ge.

– Ofta läggs stort fokus på den önskelista som tjänstemännen lämnar in till vårt budgetarbete. Ändå är detta bara en liten del, jämfört med vår grundbudget som uppgår till en miljard. De pengarna kan säkert användas rationellare än vad vi gör i dag, säger Lennart Eriksson.

Vad gäller frågan om skattehöjning kopplar Lennart Eriksson det också till rikspolitiken:

– Vi har en regering som sänker den statliga skatten med 290 miljarder, vilket ger oss kommuner allt mindre statsbidrag. Är det verkligen vår uppgift som kommun att kompensera för detta genom att höja vår egen skatt?

I morron: I Nacka höjs skatten för att klara inflyttningen.

Mer läsning

Annons