Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos Kenneth är soptunnan alltid tom

Kommuninvånare som inte lämnar något restavfall ifrån sig borde få rejält reducerad sopavgift. Det föreslår Kenneth Johansson från Hällabrottet i ett medborgarförslag. Hos honom är soptunnan alltid tom.

Annons
Sänk sopavgiften. Kommunen bör uppmuntra Kumlabor som på allvar tar sig an återvinning och kompostering, anser Kenneth Johansson. Och pengar är ett incitament som fungerar, påpekar han. bild: barbro isaksson

Vad sägs om ett liv utan soptunna – alltså helt och hållet?

Hemma hos Kenneth Johansson och hans tonårsdotter Amanda är det verklighet.

– Jag har inte använt vår soptunna sedan i våras och kommer inte att göra det i framtiden heller, säger Kenneth som är pensionerad kommunalarbetare.

Självklart

För Kenneth har det alltid fallit sig självklart med återvinning och kompostering. Numera är han frånskild, men vanan att sopsortera har funnits med i familjen i alla tider.

– Själva principen går att tilllämpa på hur stor familj som helst, det är bara kvantiteterna som ändras, menar Kenneth.

Det är ganska länge sedan som Kumla kommun gav hushållen möjligheten att välja på tre olika storlekar på soptunna, och drog ut hämtningsintervallerna till var fjortonde dag. Kenneth valde den minsta modellen, men insåg snart att det blev nästan ingenting i tunnan ändå.

– För ett år sedan började jag fundera på vad det är jag slänger i tunnan, egentligen. Går det att låta bli, frågade jag mig.

Skärper ett snäpp

Tidigare hade han slängt exempelvis konservburkar i tunnan. Nu skärpte han sorteringen ett snäpp. Till återvinningsstationen, som ligger 300 meter från hemmet, lämnar han således papper, pappersförpackningar, plast, glas och metall.

Batterier och annat riskavfall samlar han i en kasse och kör till soptippen, ungefär en gång vartannat år.

Vidare har Kenneth börja tänka mer på hur och vad han handlar. Han köper inte saker som de inte gör av med, och är noga med portionerna.

– Matavfall existerar inte i vårt hushåll. Allt äts upp av mig, dottern eller våra två katter.

Det hushållsavfall som blir består av frukt- och grönsaksskal, benrester och kaffesump. Det komposterar Kenneth tillsammans med trädgårdsavfall.

– Till sist blir det inget kvar, utom en och annan servett och pappersnäsduk. Det eldar jag i braskaminen.

Borde tänka till

När det nu åter är aktuellt att lägga om sophanteringen i Kumla med exempelvis införande av kompostering borde kommunen tänka till ett slag, anser Kenneth.

– Befria från avgift är inte rimligt, men jag tycker att invånare i kommunen som inte använder sin soptunna överhuvudtaget bör få en drastiskt reducerad sophanteringsavgift, säger Kenneth.

Vad ansvariga i Kumla kommun säger om medborgarförslaget återstår att se.

Inget förfars. Matavfall existerar inte hemma hos Kenneth Johansson. Det som inte han eller dottern äter upp tar katterna.
Alltid tom. Var fjortonde dag stannar sopkörarna hos Johanssons i Hällabrottet, lyfter på soptunnelocket - och går tomhänta därifrån. Så har det varit i snart ett år.

Mer läsning

Annons