Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hrayr kan inte återvända till sitt hemland

För ett år sedan kom 16-årige Hrayr Selimian från Armenien ensam till Sverige. Sedan dess har han lärt sig svenska, vunnit sm i schack, blivit uttagen till landslaget och är rankad etta i landet. Nu hotas han av utvisning.

Annons
Schackspelare. 16-årige Hrayr Selimian har bott i Sverige i ett år och har på den tiden lärt sig svenska och blivit bäst i Sverige i schack.

Hrayr har spelat schack sedan han var liten.

– Pappa lärde mig när jag var åtta-nio år. Men jag blev alltid så ledsen när jag förlorade, så jag slutade, berättar Hrayr.

Han gav dock inte upp. När han var i 13-årsåldern tog han upp schackspelet igen.

– Då kunde jag ta en förlust lite bättre, men jag ville ändå alltid vinna.

Schack är hans stora intresse.

– Schack är bra för man blir lugn och man måste tänka framåt när man spelar, säger han.

Hrayr är uttagen för att representera Sverige i Nordiska mästerskapen i turneringen som ska spelas på Färöarna.

Hrayrs liv ändrades radikalt vid presidentvalet i Armenien i februari 2013.

– Min pappa ledde valarbetet i vår stad. Han skulle se till att röstningen gick till som den skulle, berättar Hrayr.

Han visar youtubeklipp från valrörelsen, där hans pappa intervjuas.

På pappret är Armenien en demokrati. Men verkligheten är en annan, landet brottas med korruption. Där finns starka makthavare som agerar på egen hand utanför demokratins spelregler.

– Det är som maffian. Ofta väldigt rika personer, som restaurangägare, företagare och tjänstemän, men också poliser och jurister.

Hrayrs pappa fick en massa pengar för att betala folk att rösta på ett visst parti. När han vägrade blev han misshandlad och anklagad för att ha tagit pengarna själv, berättar Hrayr. Hans pappa polisanmälde händelserna, men det blev värre.

– En natt krossade någon alla fönstren på vårt hus.

När Hrayr en dag gick hem från skolan och skulle passera ett övergångsställe, stannade först en bil, men när han gick över körde den på honom. Han skadade ögat svårt och har i dag bara 10 procents syn kvar på det ögat. Han fick också skallskador.

– Efter det flydde vi, berättar Hrayr.

Familjen splittrades, hans mamma, pappa och syster försvann åt olika håll. Hrayr kom till Ryssland, och fick kontakt med en man som mot betalning hjälpte honom till Sverige, dit han kom i november 2013.

– Jag fick ett falskt ryskt pass och han sa att jag var hans son. Men direkt när vi passerat gränsen förstörde han passet. Han sa att jag inte skulle berätta om mitt armeniska ursprung, för då skulle jag inte få stanna. Jag skulle i stället berätta om alla kringliggande länder jag varit i.

Därför ville inte Hrayr berätta om sin bakgrund först. Men nu har han valt att göra det, vilket ändrar hans förutsättningar att få stanna. Annars ska Hrayr enligt Migrationsverket åka tillbaka till Armenien inom två veckor. Men Hrayrs advokat kommer att anföra verkställighetshinder till följd av de nya uppgifterna.

– Jag kan inte återvända till Armenien. Hotet finns kvar, säger Hrayr.

Mer läsning

Annons