Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska boendet bli tillräckligt tyst?

Hur ska tågbullret hållas på lagom nivåer i det nya trygghetsboendet på Skolvägen? Det undrar länsstyrelsen.

Annons
Nybygge. Fyra hela våningar och en inredd vind, så kommer trygghetsboendet se ut i färdigt skick. Byggstart blir det som tidigast i november i år. Illustration: White arkitekter/Tom Axelryd

Arbetet med en ny detaljplan för kvarteret Staren, där Kumla bostäder avser att bygga ett trygghetsboende, tuffar på. Planförslaget har varit utställt under sommaren och fram till i förra veckan har det varit möjligt att lämna synpunkter.

Enligt stadsarkitekt Christina Gustavsson har den främsta kritiken kommit från länsstyrelsen. De är inte nöjda med redovisningen av hur boendet ska klara att hålla bullernivåerna inomhus. Närheten till järnvägen och dess godstrafik gör att länsstyrelsen befarar att de boende kommer att störas. Ljudmiljön inne bedöms klaras, men av detaljplaneförslaget framgår att den föreskrivna decibelnivån utomhus vid fastigheten kommer att överskridas.

Läget uppväger buller

Men att lägenheterna kommer att ligga centralt och nära service för de boende uppväger de problem bullret kan medföra, enligt stadsarkitektkontoret.

Christina Gustavsson säger självkritiskt att man inte lade tillräcklig vikt vid de frågorna i detaljplaneförslaget.

– Men nu har vi tagit fram utredningar som visar att vi kommer att klara av kraven, säger hon, hoppfull om att det kan få länsstyrelsens invändningar att försvinna.

Dessutom kommer det slutliga förslaget till detaljplan att innehålla en markundersökning, som inte var klar i våras. Markundersökningen ska utreda om exempelvis bly från den tidigare tryckeriverksamheten på tomten har läckt ut i marken.

Ser inga stora hinder

Sammantaget ser inte Christina Gustavsson några större hinder för att miljö- och byggnadsnämnden ska kunna anta detaljplanen vid sitt sammanträde 8 september.

– Beslutet om bygglov är också tänkt att fattas då, säger hon.

Det första som händer är att de två byggnader som i dag finns på tomten rivs, men det sker inte förrän senare i höst. Pingstkyrkan, som hyr de lokaler som i dag finns på tomten, har fått sina hyreskontrakt förlängda till 31 oktober.

Byggstart för projektet blir det som tidigast i november och inflyttning under 2013.

Mer läsning

Annons