Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Information om besparingar inom skolorna upprör

Stämningen bland skolpersonal och föräldrar i Kumla har de senaste dagarna varit upprörd. Anledningen är att information gått ut om stora besparingar.

Annons

Upprörda föräldrar har de senaste dagarna hört av sig till NA, efter att de nåtts av oroande uppgifter på föräldramöten. En av dem är en förälder med barn på Stene skola.

– Vi har fått veta att Stene skola ska spara 600 000 kronor. Det kommer bland annat medföra att antal lärare ska minskas från 8 till 4,3 personer, vilket inte ens blir en lärare per klass!

Även Lärarförbundets styrelse är minst sagt bekymrade. På fredagseftermiddagen sände de ett brev till politikerna i barn- och utbildningsnämnden, med anledning av de besparingar som skolchefen flaggat för.

25 procent av förra årets budgetunderskott, eller 2,3 miljoner, ska sparas in, vilket NA tidigare skrivit om.

Samtidigt ska också verksamheten ”bantas” in i årets budget.

Enligt Lärarförbundet kan det komma att handla om minst 10 miljoner kronor, troligtvis mer, som måste sparas för att klara detta.

– Jag kan omöjligt förstå hur politikerna tänker. Jag tvivlar på att de inser vad de fattat beslut om, säger Kent Andersson, styrelseledamot i Lärarförbundet och mattelärare på Skogstorpskolan.

– Kanske tror de att vi har luft ute i verksamheten, men jag välkomnar dem i sånt fall att vara med ute hos oss några veckor. Det finns inget annat kvar än att börja avskeda personal om vi ska klara det här.

Lärarförbundet har kontakt med Arbetsmiljöverket, angående hur besparingarna påverkar deras arbetsmiljö. De ska även kontakta Skolinspektionen så att de inför sitt besök i Kumla till hösten är medvetna om läget.

Stefan Svensson, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, har svårt att förstå de upprörda reaktionerna.

– Att ha ambitionen att hålla budget är något vi alla alltid måste sträva efter. Vi har inte lagt några besparingar. Totalt har vi mer pengar i år än förra året, säger Stefan Svensson.

Han räknar där in en ramökning i årets budget på upp emot 8 miljoner, och att kompensationen av förra årets underskott ger drygt 7 miljoner extra.

Men även Stefan Svensson har nåtts av upprörda reaktioner, och han har även hört att rektorerna känt sig överkörda av den information som skolchefen Mait Walderlo gett dem.

– Jag ska ha en träff med Mait och vår förvaltningsekonom på måndag eftermiddag. Först då kan jag ge dig tydligare svar.

Fotnot: Skolchef Mait Walderlo hade semester på fredagen och gick därför inte att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons