Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen åtgärd efter oprecist klagomål

Förvaltningsrätten i Karlstad tar inte upp ”den röriga måndagen” i Kumla kommunfullmäktige till behandling.

Annons

I egenskap av kommunfullmäktiges ordförande vände sig Dan-Åke Moberg till Förvaltningsrätten i Karlstad i höstas. Anledningen var misstanken om att valen av de personer som ska sitta i nämnder och kommunala bolagsstyrelser inte hade gått rätt till.

”Vi vet säkert att två val inte gick rätt till, men vi väljer att anmäla hela valet för säkerhets skull”, sade Moberg i NA den 21 november förra året.

Nu har Förvaltningsrättens svar kommit: Man avslår Mobergs yrkande. Enligt rätten har inte Moberg angett på vilket sätt de genomförda valen strider mot kommunallagen. Och utan att ange det kan inte valen upphävas.

Vad händer nu?

– I första hand överklagar vi rättens beslut och ber dem att titta på valet till kommunstyrelsen. Det är där vi börjar, säger Moberg.

Med ”vi” avser han kommunfullmäktiges presidium, även om det formellt sett var Dan-Åke Moberg själv som skickade brevet.

Vanligtvis brukar det i stort sett vara så att majoriteten och oppositionen har varsitt förslag om vilka som ska väljas till nämnder och styrelser. I höstas fanns det fyra olika förslag och det begärdes också att valen skulle genomföras med så kallade proportionella val. Det var i uträkningen av vilken ”proportion” de olika partierna skulle ha som det blev fel. Därför gick KD miste om en ersättarplats i kommunstyrelsen, som i stället gick till SD.

Därmed borde det gå att hävda att valet inte tillkommit i laga ordning, vilket i så fall strider det mot kommunallagen.

Så specifik var alltså inte Moberg i sitt överklagande, han ville få alla val granskade för att få bort misstanken att det eventuellt blivit några andra fel under ”den röriga måndagen”.

I och med felräkningen blev KD det enda partiet i fullmäktige som inte får sitta med när kommunstyrelsen sammanträder. Kristdemokraten Per Holm sitter still i båten tills vidare. Han tycker att det är bra att rättens avslag överklagas, men tar inte ut något i förskott.

– Det här ligger i händerna på andra. Vi är luttrade efter alla turer kring valen och hur den nya majoriteten hanterar saker, säger han.

Om rätten håller fast vid sitt avslag är det trots det inte säkert att sista ordet är sagt om hur kommunstyrelsen ska se ut fram till valet 2018.

– Vi har väl lite andra idéer också, men det måste vi prata ihop oss om i partierna först, säger han.

Det är inte uteslutet att kommunfullmäktige på eget bevåg skulle kunna göra om röstningsproceduren.

– Men då måste alla partier vara överens om det, säger Moberg och antyder det kanske inte är alldeles enkelt att nå den enigheten.

Mer läsning

Annons