Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen turiststad, men många besök vid Kumlasjönt

Kumla befinner sig på flera vis i sommardvala. Men till onsdagseftermiddagens Kumlasjönt kom ändå över hundra barn och vuxna.

Annons
Nadina Pundins, Lisa Pedersen och Harriet Ohlsson spexade på scen. Men med allvarligare undertoner om vikten av att som barn våga prova på allt som lockar i livet.

Jag hör mot slutet av semestern av en av de lokala handlarna som jag träffar på en privat fest i hemtrakterna att Kumla somnat in. Knappt en människa på gatorna säger han, och ännu mindre än tidigare somrar.

Och visst kommer jag tillbaka till en stad i sommardvala. Till och med det flitiga paret i kvartersbutiken har hängt upp en semesterskylt på dörren, utan att skriva någon bestämd dag för när de åter öppnar.

Kontrasten till somriga turiststaden Noras folkvimmel, där jag tillbringat ett par av semesterdagarna, är slående. Några glassätare vid fontänen och ett par damer som kollar in en av klädbutikernas reaställ på gatan. Mycket mer folk än så rör det sig inte i Kumla centrum denna julidag.

Jag tackar mig själv för den mapp med jobbidéer jag förberett, för att ha något att fästa blicken på vid min yrvakna återkomst.

På översta lappen står det ”Kumlasjönt 20 juli”. Se där, alltid en återkommande begivenhet, då det också brukar kunna samlas en hel del människor.

Jodå, långt över hundra barn och vuxna har plötsligt dykt fram från ingenstans. Kvinnorna på scen peppar barnen till att våga prova, våga göra fel, skratta åt sig själv när det går tokigt för att sedan repa nytt mod till att försöka igen.

En visa handlar om det dumma med att allt ska gå så snabbt hela tiden. Tänk om vi var fiskar i havet, då skulle vi inte stressa omkring, inte prata så mycket, då skulle vi bara simma runt runt nere i det fridfulla blå vattnet, sjunger de.

Tänker på de orden då jag går tillbaka. Mulen himmel, men skönt ljummet i luften. Saktar in stegen något. Och landar i att den där sommardvalan som Kumla befinner sig i faktiskt inte är så dum alls som mjukstart efter en lång ledighet.

Bänkarna fylldes snabbt till sista plats av tillströmmande publik. Bra då att ha med sig picknickfilt istället.

Mer läsning

Annons