Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inredningsarbete i hembygdsgården

Gjutstugan i Hällabrottets hembygdsgård ser allt mer färdig ut. Tack vare några eldsjälar i Yxhultsbygdens kultur- och hembygdsförening har huset kunnat inredas tidstypiskt.

Annons
Bra samarbete. Margareta Thunström, Elving Pettersson och Lilian Berggren jobbar bra ihop.

Gjutstugan som den kallas i folkmun, byggdes 1774 av Sven Persson-Lönneberg. Hembygdsföreningen fick ta över den 1999, och har jobbat hårt för att få huset i fint skick.

– Bara här i sovrummet användes 800 kilo murbruk för att laga väggarna, säger Lilian Berggren.

Gjutstugan används som bygdegård och är tänkt att spegla tiden från 1774 till mitten av 1800-talet. Väggar, tak, eldstäder och fönster är några av de saker som behövts renoveras.

– Det gäller att göra så att det stämmer med åldern, att det ser gammalt ut, säger Elving Pettersson som bland annat gjort både skåp, luckor till eldstäderna och möbler.

Efter tre års intensivt arbete börjar huset nu bli färdigt. Möbler har skänkts och renoverats och huset är inrett. I måndags träffades några av eldsjälarna i föreningen för att jobba med inredningsdetaljer, framför allt textil. Sängarna bäddades och det planerades för att sy kuddar och dynor.

– Visst finns det alltid saker att göra, men nu handlar det mer om detaljer. Att göra det ännu mer tidstypiskt till exempel, säger Margareta Thunström.

Mer läsning

Annons