Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lätt hålla jämna steg med efterfrågan

Problem, men angenäma sådana, är vad ledningen för Kumla bostäder brottas med. Byggtakten är hög, men antalet lediga lägenheter för få.

Annons

Kumla. Kommunens bostadsbolag jobbar hårt för att hålla jämna steg med efterfrågan. Vid årsskiftet var fyra lägenheter lediga för uthyrning hos Kumla bostäder. Bolagets totala antal lägenheter uppgick vid samma tidpunkt till 2 185.

– Ett bolag av vår storlek borde ha 30-40 lägenheter lediga, bara för att klara omflyttning av våra egna hyresgäster, säger Andreas Brorsson, (S) som tog över som ordförande i bolaget förra året.

Nu är det svårt för den som vill byta upp sig, eller ner sig, att klara det.

Till slutet av året blir 48 lägenheter, i Korstaområdet och på Willéngatan, klara. Men de kommer inte stå tomma för att bli den buffert Kumla bostäder borde ha.

– Vad jag har förstått så är det jättemånga förfrågningar och man ska i gång och skriva kontrakt den närmaste tiden.

Så lika fort som husen står klara sätter de nya hyresgästerna nyckeln i låset.

– Och i Urmakaren och Hovslagaren där det bara finns grushögar än har det redan kommit in många förfrågningar, säger Brorsson om de byggen som det är beräknad inflytt i från sommaren 2016 och framåt.

Så någon anledning att ligga vaken av oro på grund av låg uthyrningsgrad finns inte för nye ordföranden.

– Nej, inte alls. Jag känner mig trygg med hur bolaget är skött och det säger både våra interna och externa revisorer, säger Brorsson.

I Kumla bostäders årsredovisning heter det att bolagets höga investeringsvolym, när det behöver byggas fler bostäder, kan innebära stora påfrestningar finansiellt. Med stora lån ökar känsligheten för förändringar av bankens ränta.

– Det måste man vara medveten om, men den insikten finns, säger Brorsson.

Några planer på att minska låneskulden genom att sälja lägenheter finns inte.

Andreas Brorsson säger att han hoppas att fler bolag vill bygga hyresrätter i Kumla. Och om någon vill etablera sig ser han gärna en lösning som den som gjordes med Sjöborg Fastigheter. De byggde 70 nya lägenheter i kvarteret Dykaren och köpte ytterligare ett hundratal för att få ihop ett ”lagom” stort fastighetsbestånd.

– Sådant är vi inte främmande för, men vårt huvudsakliga uppdrag är att se till att det byggs mer i Kumla – inte att sälja det vi redan har.

Kumlaborna kan nog räkna med att bostadsbolaget finns med i diskussionerna när det är dags att bygga i kvarteren norr om biblioteket. För det området beräknas en ny detaljplan klubbas i samhällsbyggnadsnämnden under våren. Enligt planerna kan det rymmas 150-200 lägenheter där.

– Det är ett tänkbart område för oss att bygga i, ensamma eller tillsammans med andra fastighetsägare, säger Brorsson.

Mer läsning

Annons