Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intern fick inte välja arbetsförmedlare

En intagen på Kumla fick nej till att ta emot besök av en arbetsförmedlare från sin hemort. Mannen ska snart friges och ville förbereda frigivningen.

Annons

Nu kritiserar Justitieombudsmannen, JO, kriminalvårdens agerande.

Chefs-JO Cecilia Nordenfelt anser att anstaltens ansvariga visat brist på tillmötesgående. I beslutet påpekas att det är viktigt att underlätta besök som förbereder frigivning.

JO skriver också att det naturligtvis inte kan finnas hinder för besök av en arbetsförmedlare från den intagnes hemort.

Ansökte om besökInternen hade kontaktat en arbetsförmedlare eftersom frigivningen närmade sig. Han ville att tjänstemannen skulle komma på besök och gjorde en ansökan.

Enligt den anmälan internen gjort till JO fick han bara besked om att besöket återkallats.

Kriminalvården har svarat JO att intagnas kontakter med arbetsförmedlingen sköts av en lokal arbetsförmedlare som har regelbunden kontakt med Kumlaanstalten.

De som gjorde kriminalvårdens bedömning tyckte det var underligt att en arbetsförmedlare från annan ort skulle komma på besök.

Måste vara vänSvaret blev att han i så fall fick göra besöket i egenskap av vän. Han fick också veta att det skulle göras en registrering i datasystemet om att han var vän till den intagne, något som kunde påverka framtida besök på andra anstalter. I samråd med sin chef drog förmedlaren då tillbaka besöket.

Kriminalvården konstaterar att beskedet, till internen, om återkallelse var olyckligt formulerat, men att anstalten gjort vad som var möjligt för att reda ut den intagnes begäran om besök.

Mer läsning

Annons