Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Italienvideo blev keramikvägg i Kumla

Mellan ett femtio- och hundratal mer eller mindre prominenta Kumlabor trotsade regn och kyla för att närvara vid invigningen av Kumlas senaste konstverk.

Annons
När konstverket på husgaveln till Kumla Bostäders senaste bygge avtäcktes var konstnären Ann-Sofi Sidén på plats. I regnet gav hon en bakgrund till konstverket vars ursprung är en videoinstallation i den Norditalienska staden Reggio Emilia.

Den här gången var det en täckelse på gaveln av Kumla Bostäder nybygge på Marielundsgatan som fick falla.

Bakom konstverket står den internationellt kända konstnären Ann-Sofi Sidén. Ursprunget till den nu keramikplattsprydda gaveln kommer från det videoverk hon gjorde till Fotografia Europea i den italienska staden Reggio Emilia 2008.

Same Unknown (Italian Hieroglyphs), som verket heter, finns nu även i Kumla – fast i fast form. Idén har Sidén hämtat från utryckningsstången på en brandstation.

Hon gav uppdraget att överföra videoverket till keramik åt Ylva W Franzén på Gustavsberg, som stått för screentrycket av figurerna.

Vid, den trots vädret, högtidliga invigningen medverkade stadsarkitekten Filippo Fansceschini Reggio Emilia i dubbel bemärkelse. Då han har en roll i videoverket i hemstaden finns han nu även avbildad på gavelväggen i Kumla.

Tillsammans med en för dagen uppklädd Lennart Eriksson (S), ordförande i kommunstyrelsen, avtäckte de konstverket med gemensamma krafter.

Innan täckelsen föll konstaterade Eriksson att skola, vård och omsorg kräver sitt men att det även måste finnas plats för kulturen i den ekonomiska ekvationen.

– Det är viktigt att konsten får ta plats i Kumla. Den berör och skapar debatt – och det kommer även det här konstverket att göra, konstaterade han.

Han fick delvis medhåll av Harry Gustafsson som bor i de några år äldre hyreshusen i kvarteret.

– Det går väl an, men jag är mest här för jag trodde att det var visning av lägenheterna.

Lite mer imponerad var fasadputsaren Mathias Fritz trots att han sett konstverket på närmre håll sedan en lång tid tillbaka. Under största hemlighet har han monterat ihop keramikplattorna på den insynstäckta husgaveln.

– Så här på håll ser det mycket fräckare ut än när jag stod på byggnadställningen och pusslade ihop plattorna.

Mathias berättar att jobbet har gått bra för alla plattor har varit noggrant numrerade, men på grund av ett fönster har han fått kapa bort en rygg.

Mer läsning

Annons