Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till delägande i flygplats

Flygplatsen är bra att ha- men är det verkligen nödvändigt att vara med och äga den? Det var den längsta diskussionen på gårdagskvällens fullmäktige. Beslutet blev ja, efter votering.

Annons

Det fanns flera olika meningar om Örebro flygplats på fullmäktigemötet.

Socialdemokraterna tyckte att flygplatsen är viktig för kommunens utveckling och att det därför också är viktigt att som delägare kunna vara med och påverka dess framtid.

– Vi är en av få kommuner i länet som växer, och då vill vi ta vårt ansvar för flygplatsen, sade kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson (S).

Socialdemokraternas samarbetsparti Vänsterpartiet röstade nej då de tycker att det är viktigare att lägga pengar på vård, skola och omsorg.

Även (M), (FP) och (Mp) röstade nej, med motiveringen hämtade både från miljöaspekter och att Kumla redan i dag är med via landstinget och att det då är onödigt med de 1,2 miljoner som delägandet kostar.

– Ni socialdemokrater satsar på det ena vansinnesprojektet efter det andra, tyckte till exempel Christina Örnebjär (FP).

Per Holm (KD) och Jan Engman (C) var för ett ägande, men ville att detta skulle ske via Kumla Fastigheter AB.

Efter dubbla voteringar och en lång debatt röstades delägarskapet igenom med röstsiffrorna 28-16, men utan Per Holm och Jan Engmans tilläggsyrkanden.

Finansieringen av projektledartjänsten för att Kumla kommun ska kunna uppnå 25000 invånare år 2025 diskuterades också flitigt.

– Ett arbete för att Kumla ska växa pågår redan. Dessutom måste vi först och främst klara våra lagstadgade huvuduppgifter inom skola och äldreomsorg, sade Mats Hellgren (M).

– Ni underkänner tydligen kommunchefens och näringslivsdirektörens arbete, eftersom ni anser att ännu en chefstillsättning behövs, sade Christina Örnebjär (FP).

– Vad är egentligen största anledningen till att man flyttar till en kommun? Lägg hellre pengarna på fler undersköterskor inom vården om ni vill locka fler invånare, sade Marcus Thörn (MP).

Socialdemokraterna svarade med att man visst satsar på vård, skola och omsorg, men att utrymme i budget finns också till projektledare.

– Vi har fått besked från ekonomikontoret att skatteinkomsterna blir högre än budgeterat, och det är dessa pengar vi använder till projektledaren, sade Lennart Eriksson (S).

Projektledarens finansiering röstades igenom av (S), (V), (C) och (KD).

Mer läsning

Annons