Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JN-gymnasiet har svårt att locka elever

När första valomgången summerats står det klart att John Norlander-gymnasiet i Kumla tappar elever.

Annons

Till de sammanlagt 240 platserna som är sökbara på Kumlas gymnasieskola finns det bara 142 sökande elever. Även om siffran på sökande elever är preliminär ger den ändå en indikation på att skolans elevantal snarare kommer att minska än öka.

23 inte behöriga

– De 240 platserna är det totala maxantalet per program, och vi har aldrig planerat för den elevmängden vare sig på lokal och personalsidan, säger gymnasiets planeringsledare Rolf Östman.

Av de 142 är det 43 som satt JN-gymnasiet som sitt förstahandsval, av dem var det 23 som inte var behöriga då de sökte på sina höstbetyg.

– Andelen obehöriga brukar vara fördelade så här, flera av dem brukar sedan kunna läsa upp sina betyg till omvalet, förtydligar Rolf Östman.

Utbildningar hotade

Han har tagit fram en preliminär prognos som innebär att mellan 45 och 50 elever kommer att vara behöriga till JN-gymnasiets program.

Ett sådant litet intag innebär att några av gymnasiets utbildningar ligger i riskzonen.

Exempelvis är det endast en elev som sökt till samhällsvetenskapliga programmets 30 platser – den enda helt teoretiska utbildningen som JN-gymnasiet erbjuder.

Fler som slutar

Hittills har det programmet – som startades 2008 – kunnat genomföras med en enda årskull. De sju eleverna tog studenten i somras.

Samtidigt som gymnasiet får 45–50 nya elever är det runt 75 som tar studenten i sommar. Det innebär att gymnasiet totalt tappar mellan 25 och 30 elever.

Av de elever som valt JN-gymnasiet i första hand är det 26 som är hemmahörande i Kumla. Med en avgångskull på cirka 270 nior från Kumlas högstadier i år är det alltså knappt tio procent av dem som ser ut att vilja studera på hemmaplan.

Totalt sett minskar elevkullarna till gymnasiet i länet, medan det finns ett överskott på gymnasieplatser. En konkurrenssituation som JN-gymnasiet – trots bra betyg av sina elever – förefaller ha svårt att klara gentemot storgymnasier som Alléskolan i Hallsberg och de i Örebro.

Mer läsning

Annons