Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot Kumlaanstalten – känslig ansökan tappades bort

Den 31-årige internen ville besöka sin svårt sjuka mormor innan hon dog. Men ansökan slarvades bort – och mormodern avled.
Nu kritiseras Kumlaanstalten av JO.

Annons

Den 31-årige mannen ansökte i höstas om särskild permission för att kunna besöka sin mormor som var döende i cancer.

När han två veckor senare ännu inte fått något svar frågade han sin kontaktperson vad som hade hänt. Svaret blev att ansökan hade försvunnit och att han därför skulle skriva en ny.

Krävde bekräftelseMen ansökan var inte borta. Den hade bara inte registrerats som en ansökan, eftersom den ansvarige handläggaren tyckte att internens frågor var för ”allmänt hållna”.

När 31-åringen åter diskuterade frågan om permission med handläggaren ville handläggaren få bekräftat att mormodern verkligen hade cancer. Men han vägrade samtidigt att kontakta sjukhuset eller den intagnes syster för att få svaret. Handläggaren uppmanade i stället internen att skriva ett brev till systern.

Tre dagar senare avled 31-åringens mormor.

Ny kritik Tidigare har kriminalvården kritiserat Kumlaanstalten för hanteringen av 31-åringens ansökan om permission. Men nu kommer betydligt skarpare kritik från justitieombudsmannen, JO, som anser att anstalten har slarvat på flera punkter.

För det första har inte anstalten registrerat den intagnes ansökan om permission. För det andra har handlingen tappats bort och för det tredje har den inte besvarats.

”Vidare är det angeläget att beslut, om möjligt, fattas i ärendet innan behovet av det som en ansökan avser har upphört. /…/ Anstalten förtjänar kritik för det inträffade”, skriver JO.

Ansökan avslogsDäremot tar inte JO ställning i frågan om internen borde ha beviljats permission eller inte.

31-åringen ansökte senare om permission för att kunna närvara vid begravningen av hans mormor. Kriminalvårdens huvudkontor avslog ansökan.

Bild från riksmottagningen på Kumlaanstalten.

Mer läsning

Annons