Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julfest mitt i snöyran

Det nya initiativet av svenska kyrkan att på trettondagen arrangera en julfest utomhus skulle visa sig bli en riktig utmaning.

Annons
Korv först, sen dans. Att dansa kring granen är visserligen kul, men Hampus Henriksen koncentrerar sig först och främst på att äta upp sin korv.

Trettondagsspelet är en mångårig tradition, där medarbetarna inom svenska kyrkan i Kumlas klär ut sig till bibliska personer och framför julens budskap. Barn och vuxna samlades till familjegudstjänsten vid 10-tiden i torsdags.

Utanför formligen vräkte snön ner. Många trodde att den efterföljande julfesten skulle bli inställd. Församlingshemmet är stängt fram till hösten på grund av ombyggnation, och att äta korv och dansa verkade svårgenomförbart med tanke på att det vara en utmaning bara att ta sig fram gående på trottoaren.

Men skam den som ger sig. Hjälpligt skyddade av pastorsexpeditionens verandatak serverades varm glögg, pepparkakor och korv till de som kom pulsandes i snön. Keyboarden ställdes upp i hallen innanför med öppen dörr ut mot gårdsplanen, och snart kunde dansen kring granen ta sin början.

Allra minst bekymrade över snön var så klart barnen. De lekte i omkringliggande snödrivor och trampande på nolltid upp ytan kring granen med ringlekarna. Om inte tomten kommit med godsaker i sin säck hade de säkert fortsatt dansen en god stund till.

Och efteråt? Ja, då slutade snöfallet lika plötsligt som det börjat...

Många tända ljus skapade stämning i Kumla kyrka.
Julkrubba. Präst Elisabeth Dahl ledde familjegudstjänsten, med julkrubban på plats längst fram i kyrkan.
Att delta i trettondagsspelet är en viktig tradition för Inga-Lill Ek. I Kumla kyrka var hon ängel.
Lena Gunnarsson serverade varm glögg i skydd av pastorsexpeditionens verandatak.
Tittut! William Widström hade lite problem med sikten.
Snöig raket. Inga problem hålla värmen i snöfallet med ringlekar runt granen.
Tomtebesök. Plötsligt skymtade något rött i allt det vita, och tomtar kom med godsaker till alla barn.
Julfesten avslutades med att tomten kom med godsaker till alla snälla barn.

Mer läsning

Annons