Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

" Klarar vi inte skolan kan vi nog packa ihop"

– Skolan är vår viktigaste verksamhet. Klarar vi inte skolan kan vi nog packa ihop.¿Det säger kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Lennart Eriksson, (S).

Annons

Vid sidan av det uttalandet skriver även förre ks-ordförande Dan-Åke Moberg (S) en debattartikel i NA där han bland annat nämner satsningar på skolan som viktigt för partiet.

Men samtidigt lägger förvaltningen alltså förslag på flera stora besparingar, för att få sin budget att gå ihop, som NA skrivit om tidigare.

Är inte det motstridigt?

– Som politiker vill vi ha flera förslag att kunna ta ställning till. De kan se mycket allvarliga ut när de presenteras och skapar lätt en oro. Men sen är det ju en annan sak vad vi i slutänden tar för beslut, menar Lennart Eriksson.

Hur mår Kumlas skolor i dag som du ser det?

– Det är mycket negativt, i alla fall om man får tro på det som förs fram i media. Sen upplever jag inte samma sak när jag är ute i verksamheten och pratar med personalen. Det är väl ofta så att de som är kritiska är de som hör av sig till media.

Är debatten om Kumlas skolor alltså orättvis?

– Jag tycker inga diskussioner är orättvisa. Men vi är ju kaxiga när vi säger att vi vill bli 25 000 invånare och då måste vi investera med att bygga bostäder med fler saker. I en kommun som tappar i invånarantal finns nog en högre förståelse för att det inte finns obegränsat med pengar.

Lennart Eriksson har tidigare sagt att de bekymmer som finns i Kumlas skolor inte beror på brist på pengar, utan på att den är organiserad på fel vis.

– Visst har också pengar betydelse, men om du frågar två olika rektorer så kan den ena se det som ett bekymmer med många elever per lärare, medan en annan inte gör det.

Det arbete som nu görs med bland annat en omorganisation av Kumlas skolor, för det utvecklingen åt rätt håll?

– Jag har fullt förtroende för skolchef Mait Walderlo. Jag uppfattar att det finns handlingskraft. Skolinspektionen hade ju en hel del anmärkningar och det jobbar man nu stenhårt med.

Mer läsning

Annons