Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med EU-bidrag för växthus

Bidraget från EU är klart. Därmed börjar jobbet på allvar med att förverkliga ”Möjligheternas växthus”.

Annons

Kumlaföreningen ”Möjligheternas växthus” har fått klart med finansieringen till ett projekt med samma namn. Bidraget är på sammanlagt 3,3 miljoner kronor.

Skriva ansökan

Det arbete som hittills har lagts ner i föreningen har mest handlat om att skriva ansökan om EU-bidrag och fundera vad man kan göra om man får pengar.

Efter klartecknet från Leader Gränslandet, som beviljar EU-bidrag, finns det inte längre något ”om” så nu blir det åka av.

– Det ska gå fort nu, hoppas Dan-Åke Moberg, som är ordförande i växthusföreningen och i torsdags i förra veckan var med och beslutade om en handlingsplan.

Tak för kostnaden

Redan innan april månad är slut ska ett förslag finnas på hur växthuset ska se ut och ett tak för hur mycket det får kosta. När spaden sätts i jorden för växthuset vet ingen i dag.

– Så långt har vi inte kommit i processen, vi vet inte exakt var det ska ligga och dessutom måste vi ha bygglov, säger Moberg.

En projektledare

För bidragspengarna ska en projektledare anställas, men i övrigt ska arbetet utföras med frivilliga insatser och personer som antingen är inskrivna på arbetsförmedlingen eller på väg tillbaka från sjukskrivning.

– Vi ska arbeta fram avtal med arbetsförmedlingen ochförsäkringskassan, förklarar Dan-Åke Moberg.

Flera mål

”Möjligheternas växthus” är ett projekt med flera mål. Dels är det tänkt att vara en del i mottagandet av flyktingar i kommunen.

Växthuset kan ge praktik och träningsarbetsplatser för personer som har svårt att komma in på den ordinarie arbetsmarknaden, men som har erfarenhet och kunskap om odling.

Växthuset, där allt ska odlas ekologiskt, blir också ett verktyg för att öka andelen ekologiska grönsaker som serveras på skolor och äldreboenden i Kumla.

För det tredje är växthuset tänkt som en lokal marknadsplats där lantbrukare kan sälja ekologiska och närodlade produkter.

Projekttiden är två och ett halvt år. Efter det är tanken att verksamheten ska bära sig utan EU-bidrag.

Fotnot: Initiativet till Möjligheternas växthus kommer från LO-facken i Kumla. I dag är ”Möjligheternas växthus” en paraplyförening där bland annat flera invandrarföreningar, LRF, Kävesta folkhögskola och Kvinnerstaskolan ingår.

Mer läsning

Annons