Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med skolskjuts halva vägen för Lindas barn

Lekebergs kommun betalar skolskjuts för Linda Zettermans barn från Fjugesta till kommungränsen. Den sista milen därefter vill Kumla kommun inte stå för. Nu vill Linda ha en förändring av skolskjutsreglerna.

Annons

Familjekonstellationer förändras, men Linda Zetterman tycker inte att skolskjutsreglementet hänger med i svängarna.

– Jag tycker att man kunde visa lite god vilja från Kumla kommuns sida, säger Linda.

Linda, som för närvarande bor i Lekebergs kommun är i färd med att flytta samman med en ny man i Kumla. De har för avsikt att bo i Kumla. Båda har barn från tidigare förhållanden. Lindas barn ska bo varannan vecka hos sin pappa i Lekeberg och ska därför gå kvar på Lekebergsskolan.

Linda har därför ansökt om skolskjuts för barnen mellan Kumla och Lekeberg. Det har gått halvbra.

Lekebergs kommun har beviljat barnen skolskjuts fram till kommungränsen, men den sista milen till Kumla är det svårare med. Skolskjutsansökan har avslagits med motiveringen att Kumla kommun inte är barnens hemkommun och att det därför inte är Kumlas ansvar att se till att barnen kommer till skolan.

– Om jag flyttar till Kumla så vinner kommunen en skattebetalare, men den kommun som jag inte kommer att betala skatt i har godkänt skolskjutsen. Det är lite konstigt, säger Linda Zetterman som anser att Kumla även borde kunna räkna som en ”vinst” att det är Lekebergs kommun som kommer stå för kostnaden för skolgången.

Det finns ingen möjlighet att ta en vanlig länsbuss för barnen eftersom det saknas bussförbindelse mellan Kumla och Fjugesta.

– Eftersom det inte finns allmänna kommunikationer är det ännu viktigare med skolskjutsar, anser Linda.

Linda har begärt att barn- och utbildningsnämnden prövar saken och det sker vid sammanträdet på onsdag.

Linda säger att hon vet om fler familjer som är eller har varit i samma situation. Hon hoppas att skolskjutsarna i framtiden kunde bli mer av en kommunövergripande fråga så att liknande situationer, som den hennes barn nu riskerar att hamna i, inte ska behöva inträffa.

– Vi har sagt att vi är villiga att stå för en del av kostnaderna, men det har vi hittills inte fått någon respons på.

Mer läsning

Annons