Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska guldkorn förenade orkestrar

I går spelade Kumlas, Hallsbergs och Örebros gemensamma orkesterförening i Kumla kyrka. Publiken bjöds bland annat på Jean Sibelius Finlandia och Tjajkovskijs Blommornas vals.

Annons
Orkestern i Kumla och Hallsberg hade för få blåsare. I Örebro var det brist på stråkar. Tillsammans är orkestern nu komplett, en fullödig symfoniorkester.BILD: SAMUEL BORG

”Öst möter väst i klassiska guldkorn” var namnet på konserten. Ett annat möte är det mellan Kumla-Hallsbergs och Örebros orkesterföreningar. Under den här hösten har de båda orkestrarna gått samman till en ensemble.

– Anledningen till att vi började samarbeta är att vi saknade stämmor i violinerna. Vi hade för få stråkar. I Kumla-Hallsbergs orkesterförening hade de för få blåsare. Det var en perfekt kombination, berättar kontrabasisten Sven-Yngve Svensson, som är med i orkestern i Örebro.

Trumpetaren Sven Helin instämmer:

– Det är fantastiskt roligt. De hade gott om stråkar och vi är starka på blåssidan. Det blev en fullödig symfoniorkester. Vi hoppas på ett fortsatt samarbete, säger Sven Helin.

Läs mer i söndagens NA.

Slagverkaren Magnus Johansson i samspel med dirigenten Per Svansbo.BILD: SAMUEL BORG
Dirigenten Per Svansbo leder den nybildade symfoniorkestern framåt.BILD: SAMUEL BORG
Den nybildade orkestern hoppas på en fortsättning tillsammans.BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons