Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivhögg kassörskan för att själv få vård

En sjuk människa skadar en annan för att själv få vård. Det är i korthet vad som avhandlades i tingsrätten i Örebro under måndagen.

Annons
När polisen kom till Ica-butiken i november fanns gärningsmannen kvar på platsen och angav sig själv. I dag var det domstolsförhandlingar om knivöverfallet.

I rättssalen satt i en 49-årig Kumlabo som stack kniven i en kassörska på Ica Profilen. En rättspsykiatrisk undersökning visar att han lider av en allvarlig psykisk störning, både vid brottstillfället och nu.

Kassörskan har vid flera tillfällen mött mannen i butiken tidigare. Den 23 november hade han, enligt egen uppgift, varit utan medicin i omkring en vecka. Han hade inte sovit och tankar på att skada sig själv eller bekanta plågade honom. Några minuter efter öppning går han fram till kassan på Ica Profilen.

– Jag tror jag sa något som: Det går bra att handla nu, berättade kassörskan.

Hon såg hur mannen tar upp vad hon tror är plånboken. Det är en kniv.

Den träffade i strupen. Enligt det medicinska utlåtandet var det bara tillfälligheter som gjorde att de stora blodkärlen i halsen klarade sig. Däremot skadades både luftstrupen, matstrupen och stämbanden.

Kassörskan behöll fattningen och tryckte på larmknappen vid kassan.

– Jag visste inte var han var och om han skulle sticka mig igen.

Kvinnan flydde till ett personalutrymme där hon fick hjälp av en kund att hejda blodflödet. Samtidigt larmade hennes kollega polisen och stängde butiken.

Utanför butiken dröjde sig 49-åringen kvar och berättade självmant för polisen att det var han som stuckit kassörskan. Allt hade skett så som han hade tänkt sig.

– Jag har känt att jag måste göra något sådant här för att rädda mitt eget skinn, sade 49-åringen.

– Hur menar du då, undrade åklagaren Anders Persson.

‑Jag vill bli omhändertagen och inlåst, helst resten av livet. Jag klarar inte av mitt liv, berättade mannen.

Att han överföll just personal på matbutiken var av praktiska skäl. Det var lättare att attackera någon utan ytterkläder.

För ett år sedan hade han liknande tankar och gjorde då ett knivrån mot en bensinmack, dock utan att någon blev fysiskt skadad. Då blev han dömd till fängelse i sex månader och fick sitta inne tre. Att han nu använde kniven berodde på att han hoppades på ett längre fängelsestraff.

Mannen berättade att han själv sökt akutpsyk två gånger under hösten. Den ena gången var han kvar över natten.

– Den andra gången fick jag inte stanna. Det var väl fullt, eller nåt, berättade han för rätten.

Butikens ägare Ulf Danielsson fick redogöra för vilka konsekvenser överfallet haft hittills. Bland annat har personalen fått psykologhjälp.

– Och det är inte klart än. Dessutom måste jag extrapersonal på söndagarna. Det är ingen som vill jobba ensam i kassan längre.

Mer läsning

Annons