Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen förhandlar om priset för Frejgården

12 flyktingbarn kommer att beredas plats på Frejgården, i Kumlas norra tätort.

Annons

Det var i höstas som Kumla kommuns S- majoritet beslutade att man vill börja ta emot ensamkommande flyktingbarn. Efter att en översyn nu gjorts av Frejgården står det klart att det kan beredas plats för 12 barn.

– Vi har fört samtal med Migrationsverket. De tycker vi kan ha Örebro som referens, eftersom verksamheten där fungerar bra, säger Lennart Eriksson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Varje barn behöver en personal, vilket alltså ger 12 nya arbetstillfällen. Till detta kommer behovet av gode män för vart och ett av barnen.

Frejgården användes tidigare av landstinget som lokal för träffar för barn med psykiska funktionshinder och deras anhöriga. Kumla kommun förhandlar just nu med landstinget om priset för att få köpa huset.

– Det är vår egentliga enda egna utgift i det här, eftersom vi för själva verksamheten får ersättning från Migrationsverket. Vi har gott hopp om att kunna få köpa till ett bra pris, eftersom landstinget inte länge nyttjar lokalen, säger Lennart Eriksson.

Ansvariga för verksamheten är kommunens personalchef Ulla Lundholm och Marie Eriksson på MIA integrationsenhet. De ska träffas på onsdag nästa vecka för att stämma av läget och planera för mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen.

Mer läsning

Annons