Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen har ett ansvar att göra kontroller

Lägenheten som den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i hyrs ut av socialtjänsten under ett så kallat socialt kontrakt. Anneli Koivuniemi, socialchef i Kumla, förklarar innebörden av kontraktet.

Annons

Enligt uppgifter till NA ska det ha förekommit en del fester i bostaden.

Är det tillåtet med alkohol i lägenheter som socialtjänsten hyr ut?– Om hyresgästen har en missbruksproblematik brukar det stå i hyreskontraktet att vi inte tolererar någon form av droger eller alkohol och förekommer det ändå blir personen vräkt, säger Anneli Koivuniemi.

Huruvida alkoholrestriktioner har funnits med i just det här kontraktet kan dock inte socialchefen svara på.

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet, men det är inte alltid kontrakten innebär restriktioner kring alkohol.

Ett socialt kontrakt är en biståndsinsats som socialtjänsten tillhandahåller. Varför man får ett socialt kontrakt varierar, det kan till exempel handla om missbruksproblematik, psykisk ohälsa, obetalda hyror eller våld i hemmet.

Kommunen har i samtliga fall ett uppföljningsansvar gentemot hyresgästen vilket kan innebära regelbundna kontroller som till exempel oanmälda besök eller urinprover.

I vilken mån socialtjänsten utför sådana kontroller beror på det enskilda fallet. Vissa fall följs upp dagligen, andra veckovis eller månatligen, och ibland mer sällan än så.

Hur vanligt är det med kontroller av det här slaget?– Det ser väldigt olika ut i Kumla. Men uppföljningsansvaret gäller alla, däremot kan vi välja att trappa ner tillsynen i vissa fall när vi bedömer att hyresgästen inte är i behov av den.

Mer läsning

Annons