Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köper tillbaka omstridd tomt av Coop

Det blev ingen stormarknad. Tiden som markägare vid Vägtorget blev 14 år för KF. Nu köper Kumla kommun tillbaka marken.

Annons

Med vanlig fart i processen hade Kumla i dag haft ett stort KF-ägt varuhus i kanten av Pokerskogen på norr.

I slutet av 1990-talet hörde KF Fastigheter av sig till kommunen och önskade köpa mark i ett läge utanför centrumkärnan.

Efter många och långa debatter sålde Kumla kommun 10 000 kvadratmeter mark intill den plats där OK/Q8 i dag har en automatstation. KF fastigheter hade för avsikt att bygga ett så kallat Prixvaruhus, en lågprismarknad. Det var ett koncept som växte och ansågs ha framtiden för sig och expanderade.

Men planeringen gick i stå av olika anledningar. Bland annat så bytte KF butikskoncept och lågprislinjen Prix utgick ur sortimentet. Dessutom så sammanföll KF:s planer med Ericssons nedgång i Kumla och det gjorde att KF fick kalla fötter.

För sju år sedan uttalade sig Stefan Wallin, då etableringsansvarig på Coop Sverige i NA.

– Vi har kvar tomten, men vad som ska bli av den vet vi inte. Kanske säljs den eller så kan det över tid bli intressant med en etablering där,

Redan då var ”tiden ute” för Coop enligt de regler som gäller när kommunen säljer mark. Kravet är att tomten ska bebyggas inom fem år. I det här fallet har Kumla kommun sett lite mellan fingrarna på det kravet och fram till nu gett KF Fastigheter dispens.

– Vi har väl hoppats att KF skulle ”ta sitt förnuft till fånga” och bygga på tomten, säger Thage Arvidsson, kommunens näringslivschef.

– Men när vi stött på dem igen i den här frågan står det helt klart att de inte har för avsikt att bygga, säger Thage Arvidsson.

I stället finns nu en uppgörelse om att kommunen köper tillbaka marken för samma summa som man sålde den för 14 år sedan: 2,1 miljoner kronor.

– Det som hänt under den är tiden är att KF fått betala för fastighetsbildning och gatubyggnadskostnad i området. Så om man vill kan man säga att det är kommunens vinst i sammanhanget, säger Thage Arvidsson.

De kostnaderna uppgår till ungefär 400 000 kronor, enligt Arvidsson.

Har kommunen några planer för tomten?

– Nej. Men det är bättre för kommunen att kunna äga bestämmanderätt vem som ska få köpa tomten när KF nu inte ska bygga där, säger Arvidsson.

Det som hände med livsmedelsutbudet i området blev i stället, som bekant, att tyskägda koncernen Lidl i januari 2002 köpte en lika stor tomt söder om Täbyvägen. I det fallet gick byggnationen snabbt. På hösten nästföljande år öppnade matbutiken, några månader efter att Konsum i Kumla slog igen för gott.

Mer läsning

Annons