Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen motsätter sig överklagandet

Begicks det något fel i tillsättandet av två projektledartjänster i Kumla? Det ska Förvaltningsrätten ta ställning till, efter att både den socialdemokratiska majoriteten och oppositionsråden nu lämnat sina yttraden.

Annons

Oppositionsråden Christina Örnebjär (FP) och Mats Hellgren (M) överklagade i slutet av maj tillsättandet av projektledare för att Kumla ska uppnå 25 000 invånare år 2025 och projektledaren för nya badhuset. Anledningen var bland annat att besluten togs mycket hastigt och att inga uppgifter fanns om de ekonomiska ramarna.

Kumla kommun motsätter sig överklagandet, genom ett yttrande undertecknat av Lennart Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Beslut för själva tillsättandet av projektledare kan tas enbart i kommunstyrelsens arbetsutskott, då tillsättandet i sig inte får några ekonomiska konsekvenser, menar kommunen. Kommunstyrelsen kommer sen vid kommande sammanträden att fatta beslut om de ekonomiska ramarna.

Vad gäller att projektledaren för 25 000 invånare skulle svara enbart inför kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande, förtydligar kommunen att detta ska gälla den fortlöpande kontakten. Uppdragsbeskrivning, ekonomin och annat ska behandlas och godkännas också av kommunstyrelens ledamöter.

Oppositionsråden har också yttrat sig till Förvaltningsrätten.

Inget beslut

De anser att det är självklart att projektledarna kommer att kosta pengar och att detta borde redovisas redan vid tillsättandet. Fortfarande finns inget beslut eller underlag för vilka ekonomiska ramar projektledaren för badhuset har att förhålla sig till, trots att arbetet påbörjats.

Oppositionsråden lyfter också åter fram det faktum att projektledaren för 25 000 invånare kom på bordet som ett extraärende utan handlingar, där oppositionen inte hade några möjligheter att sätta sig in i ärendet utan fick förlita sig på muntlig information från majoriteten.

Christina Örnebjär säger att det känns bra att Förvaltningsrätten prövar ärendet.

– Det ska bli intressant att se vad vi får för svar. Även om socialdemokraterna försökt snygga till det här i efterhand, så är det fortfarande väldigt klantigt skött av dem, säger Christina Örnebjär, (FP).

Mer läsning

Annons