Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens kostnad blir minst 3,5 miljoner kronor

I onsdags blev tvisten mellan Kumla kommun och de tre avskedade undersköterskorna på Kungsgården definitivt klar. ¿Den direkta prislappen för kommunen uppgår till minst 3,5 miljoner kronor.

Annons

Då meddelade Arbetsdomstolen sitt beslut att ogiltigförklara avskedandet av två av de tre undersköterskorna. Den första undersköterskans fall var då redan avklarat.

Skadestånd

I domstolens beslut framgår också att Kumla kommun ska betala ett skadestånd på 120 000 kronor plus ränta till vardera sköterska. Des sutom ska kommunen ersätta Svenska Kommunalarbetareförbundet för rättegångskostnaderna med 535 532 kronor.

Redan tidigare har kommunen dömts att betala 120 000 kronor i skadestånd till den undersköterska vars fall prövades i september förra året. I det fallet blev rättegångskostnaden för sköterskans del 62 769 kronor – en kostnad som i slutänden landade på kommunen.

Avstängdes

De tre undersköterskorna avstängdes från sitt arbete med omedelbar verkan i oktober 2010 och i mars 2011 löstes de ut med 32 månadslöner vardera. De 32 månadslönerna plus sociala avgifter torde ha kostat kommunen drygt 2,5 miljoner kronor.

Uppskattningsvis har de direkta kostnaderna för uppsägningen av de tre kostat Kumla kommun närmare 3,5 miljoner kronor. Till det ska läggas kommunens egna kostnader i samband med rättegångarna samt vikariekostnader för de avstängda undersköterskorna.

Brott kunde inte styrkas

Upprinnelsen till tvisten i Arbetsdomstolen var att en annan anställd på äldreboendet Kungsgården vittnat om att de tre avskedade undersköterskorna skulle ha behandlat personer på äldreboendet illa. Saken polisanmäldes men lades ner av åklagare då brott inte kunde styrkas. Kumla kommun agerade ändå med att avskeda de tre undersköterskorna.

Ingen rättegång

Den rättsliga processen kom då att handla om huruvida kommunen haft synnerliga skäl att avskeda de tre undersköterskorna. Men prövningarna gick aldrig så långt som till rättegång. Kommunen valde att medge talan då dokumentationen av händelserna visat sig vara alltför bristfälling.

Mer läsning

Annons