Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompostering och gasdrivna sopbilar

Det blir full gas nu när den nya avfallsplanen klubbats av kommunfullmäktige. Kommunen förbereder sig för rötgastillverkning och en gasdriven sopbil.

Annons
Inte bara grönt. Från och med april nästa år så kan Kumlabornas gröna soptunnor få sällskap av bruna tunnor avsedda för matavfall.    Bild: ARKIVBILD

Kumla blir mer likt andra kommuner från och med april nästa år. Då blir det möjligt för Kumlaborna att lämna matavfall i en speciell brun soptunna.

Nyordningen är en del av den nya avfallsplan som antagits i kommunfullmäktige.

– Syftet är att minska mängden avfall som går till förbränning, säger Per Halldin, teknisk chef på Kumla kommun.

Blir matjord

Till en början kommer matavfallet att fraktas till Atleverket i Örebro där det kommer att komposteras för att bli matjord.

På sikt är det tänkt att Kumla ska skapa en rötningsanläggning för matavfallet vid reningsverket. Där ska det bli till gas som ska driva en elmotor. Elmotorn ska på sikt förse hela kommunens avloppsreningsverk med elkraft.

Utomhusbassänger

De utomhusbassänger, som i dag inte används av vattenverket, skulle kunna byggas om för att ingå i rötningsanläggningen, vilket gör att det inte är fråga om så jättestora investeringar för kommunens del.

– Det vi främst behöver göra är att bygga en mottagningscentral för avfallet, säger Per Halldin.

Innan byggplanerna sätts i verket vill dock tekniska kontoret se att det finns tillräckligt med ”material”. För det krävs att bortåt 70 procent av Kumlas hushåll skaffar bruna tunnor. Per Halldin hoppas att många Kumlabor finner att det är en god affär att skaffa två kärl.

– De flesta Kumlabor har i dag ett 190-liters sopkärl, som töms var 14:e dag. Med hämtning av matavfall kan man gå ner i kärlstorlek, eller få lägre frekvens på tömningen om man redan har det minsta kärlet, säger Halldin.

Pengarna finns

Kostnaden för att köpa in nya bruna tunnor och två nya sopbilar de närmaste åren, som krävs för att underlätta och effektivisera insamlingen finns det redan pengar till. Det är pengar som lagts på hög för att betala täckningen av soptippen i Kvarntorp.

Den åtgärden har blivit billigare att genomföra och merparten av de elva miljoner kronorna kan användas till andra investeringar.

Mer läsning

Annons