Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konduktören tagen ur tjänst

- Det är brister i rutinerna som orsakat detta och vi är jätteledsna för vad som skett, säger Dan Rosander, presschef på SJ.
I nuläget jobbar SJ med att hjälpa flickan, hennes släktingar och arbetet med polisen.

Annons

- Om man misstänker att personen som avvisas från tåget är minderårig måste personal finnas tillgänglig så att man ta emot denne på stationen, säger Dan Rosander.

Konduktören skulle ha arbetat under dagen men har blivit tagen ur tjänst. Hur länge hon kommer att vara borta ur tjänst är oklart enligt Dan Rosander.

- Det är jobbig situation för henne också. Vi kommer att gå igenom händelseförloppet med henne framöver.

Inga misstankar om brott

- Det finns inga misstankar om eventuella brott, eventuellt kan hon ha brutit mot föreskrifter som anställd på SJ, men det är upp till SJ att bedöma, säger Mats Nylén, pressinformatör på polisen i Örebro län.

Regelverket på SJ säger att man inte bör avvisa personer som är yngre än 15 år och speciellt inte på en obemannad station där personen inte har möjlighet att köpa biljett, enligt Mats Nylén.

Han säger att polis som varit i kontakt med flickan bedömde henne som mycket äldre och menar kan konduktören på tåget kan ha gjort samma bedömning.

Flickan ska kompenserasDen avvisade flickan kommer att kompenseras, men hur är i nuläget oklart.

- Det får bli en läxa för oss på SJ att informera personal om rutinerna. Vi måste ta fullt ansvar för att personer som avvisas kommer i trygga händer, säger Dan Rosander.

Han tror inte att flickans etniska ursprung har något att göra med det faktum att hon blivit avvisad från tåget.

- Nej, det tror jag inte har spelat någon roll, säger Dan Rosander.

Mer läsning

Annons