Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstverk gör vågen för besökare

Sedan ett par veckor har konstverket vid Kumlas nya höghus – Högkvarteret – varit på plats.

Annons
Finjustering. På onsdagen var konstären Mikael Paulis på plats vid Högkvarteret för att finjustera sitt konstverk. Varje heltimme är det meningen att det ska göra vågen för alla Kumlabesökare som kommer Norra Kungsvägen.

I onsdags var även konstären Mikael Pauli där för att göra de sista finjusteringarna av verket, som bockar och hälsar alla som färdas på Norra Kungsvägen välkomna till Kumla.

Noggrant uttänkt

I det mekaniska konstverket förenas en kombination av fontän, skulptur och installation. Det är en pump som fyller de trettio rören med vatten på vad det förefaller som ett helt planlöst sätt.

Men låt er inte luras av detta, för bakom verket finns en noggrant uttänkt plan.

– Det var svårt att få pelarna att röra sig som jag tänkt mig, förklarar konstnären.

Efter fem prototyper och sju månaders arbete var till slut konstverket på plats.

Med stövlar på fötterna och en iPhone i handen gick Mikael Pauli runt i sitt konstverk för att klocka tömningstiderna på onsdagen.

– Jag och en medhjälpare ska trimma in rören så att de varje heltimme stannar för att sedan göra vågen.

Något namn har konstverket ännu inte fått, men Stockholmskonstnären Mikael Pauli berättar att det seglat upp lika många titlar i hans huvud som det finns rör.

Bakgrunden till att Pauli eftersträvar att använda naturlagarna som drivkälla i sina verk ligger i hans intresse för dynamisk variation. Det i Kumla använder vattnet som element i tyngdlagen och är speciellt skapat för Högkvarteret.

– Det är sällan jag får så bra kontakt med de som blir granne med mina verk som här i Kumla, säger en aningen smickrad konstnär där han går och klockar tömningstider.

Mer läsning

Annons