Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontantstoppet kan slå mot föreningar

Bankernas beslut att inte hantera kontanter kan slå mot föreningslivet. Det varnar Ingela Oxelgren, mångårig marknadsgeneral för Lerbäcksmarken.

Annons

– När vi lämnade in vinsten efter Lerbäcksmarken i somras så fick vi veta att det var sista gången vi kunde göra så. Framöver skulle vi behöva köpa in tjänster från ett vaktbolag som kommer och hämtar pengarna. Vad det skulle kosta vet vi inte, säger Ingela Oxelgren.

Under Lerbäcksmarkens 25-åriga historia har arrangörerna kunnat räkna pengarna i lugn och ro och sedan åkt in och lämnat dem på ett bankkontor. Nu är osäkerheten stor kring hur det ska fungera fram-över. Kommer man att hinna räkna pengarna för att ha koll på hur stor förtjänsten blivit?

Alla banker likadana

Det är tråkigt, menar Ingela Oxelgren, att pengar som föreningar arbetat hårt ideellt för att få in, och som kanske är ämnade för välgörenhet, ska gå till vaktbolag.

– Sen är ju alla banker likadana, så man kan ju inte heller välja någon annan bank. Det är ett bekymmer, säger Ingela Oxelgren.

Reagerat starkt

Även PRO Hallsberg har reagerat starkt på Swedbanks beslut. I går eftermiddag träffade 142 av föreningens medlemmar Marie Bergmar, kontorschef i Hallsberg, i Folkets hus.

– Medlemmarna är väldigt besvikna på Swedbank naturligtvis, säger Hans Schöldborg, ordförande i PRO Hallsberg.

Det enda alternativet för de som vill betala in eller ta ut kontanter finns i butiken vid Statoil intill Samzeliibron i Hallsberg, berättar Schöldborg. Där finns den möjligheten.

Men då blir det långt att ta sig för de som bor på andra sidan bron.

– Det ställer till stora olägenheter. Det är väldigt många som inte har dator och som använder sig av anhöriga. Vi har ett gäng över 70 år som inte har något bankkort, säger Hans Schöldborg.

Vad kan ni göra?

– Vi ställer oss bakom Kumlas förslag om att det ska finnas en dag då banken har tillgång till kontanter.

Mer läsning

Annons