Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfritt i skolan

Köttfri dag varannan vecka i skolan, kanske senare utökat till varje vecka. Det svaret har Mats Gunnarsson ( MP) fått på sin motion.

Annons

Kumlas miljöpartist Mats Gunnarsson föreslår i motion att kommunen bör införa en köttfri dag varje vecka i skolorna.

Tekniske chefen Per Halldin och utredningssekreteraren Joakim Öhrman skriver i sitt svar att det från och med i början av detta år är en köttfri dag varannan vecka. Ur klimatsynpunkt ser de det som angeläget att utöka det till varje vecka, enligt Mats Gunnarsson förslag, men då är det också viktigt att eleverna har en acceptans för vegetarisk kost.

Den vegetariska rätt som kommunen i de flesta skolor serverar som alternativ varje dag, väljs enligt beräkningar av måltidspersonalen endast av 1-10 procent av eleverna. En risk finns därför att eleverna avstår skolmaten de dagar enbart vegetariskt serveras.

Regelbundna uppföljningar kommer nu att göras av åtgången av de vegetariska rätterna, för att se om det är möjligt att utöka det. Det planeras även för en temadag om vegetarisk kost i Kumlas skolor, där eleverna kan provsmaka vegetariska rätter och under lektionstid får lära sig mer om kostens klimatpåverkan.

Mer läsning

Annons