Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig rök i Sakab-brand

En brand hos Sakabs avfallsanläggning i Kvarntorp på söndagen orsakade stark rökutvekling och en del materiella skador. Under veckan kommer branden att utredas internt på Sakab.

Annons

Det var vid 14-tiden som filterdukar som innehåller rester av skärvätskor började brinna efter självantändning.

– Det var inte anmält som själantändligt material, så det borde inte ha börjat brinna, säger Göran Eriksson, som är VD på Sakab. Vi får se över rutinerna för hur vi ska bedöma vad som är självantändligt eller inte. Vi kanske får göra den bedömningen själva i större utsträckning i framtiden.

Nerikes Brandkår kunde släcka branden relativ snabbt, så snabbt att Sakab aldrig hann gå ut med någon varning för röken, som var svart och kraftig.

– All brandrök är ju farlig på ett eller annat sätt. Det var olja i filterdukarna, men inget som var extremt farligt. Det finns betydligt otrevligare saker än så här. Men vi har rutiner för allt slags avfall, menar Göran Eriksson.  

Några personskador vållades inte, men filterdukarna förvarades i ett tält, som kom till skada av elden. Hur stora kostnaderna är för branden har Sakab ännu ingen bild av.

Under veckan kommer branden att utredas internt på Sakab. Vad som fick filterdukarna att börja brinna från första början vet man inte än.

Mer läsning

Annons