Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik efter missad vaccinering

Ett 20-tal äldre personer i Kumla blev i våras utan sina vaccinationer mot influensa. På grund av detta riktar socialstyrelse nu kritik mot hemtjänsten.

Annons

Det var vid en inspektion som socialstyrelsen gjorde i maj som det framkom att alla vaccinationer mot säsongsinfluensan inte var genomförda. Trots att det då sades att vaccineringen skulle slutföras snarast, hade ännu inte så skett en månad senare. Patientansvarige läkare menade då att det hur som var för sent på året för att vaccinera, och därför blev omkring ett 20-tal äldre personer utan det vaccin som de rekommenderats att ta.

Under den gångna hösten och våren genomförde hemtjänstpersonalen ett stort antal vaccinationer mot både svininfluensan och säsongsinfluensan. Tanken var först att ett vaccinationsteam skulle ansvara för det arbete, men i praktiken blev det att sjuksköterskorna själva vaccinerade sina patienter i samråd med medicinsk ansvarig sjuksköterska och timanställd vikarie.

Hårt belastade

Årets lista över genomförda vaccinationer lämnade aldrig vårdcentralen för vidare dokumentation i journaler. Sjuksköterskorna beskriver en mycket hårt belastad och rörig arbetssituation som en orsak till de uteblivna vaccinationerna. Inte minst flytten av hemtjänstens hus till Klockargården mitt i vaccinationsperioden innebar en ostrukturerad arbetssituation, menar sjuksköterskorna.

Socialstyrelsen riktar kritik mot hemtjänsten. De skriver att den bristande dokumentationen samt uteblivna vaccinationerna dels medförde risk för att någon patient kunde ha dubbelvaccinerats, dels att ett antal patienter utsattes för ökad risk att bli sjuka i influensa.

Dessbättre kom ingen person till skada av det inträffade. Men den främsta åtgärden blir nu att till nästa vaccinationssäsong se över rutinerna.

Mer läsning

Annons