Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla: Anstalten med mest våld

Kumlaanstalten är det fängelse där flest fall av våld rapporteras. Ofta är det triviala vardagshändelser som utlöser bråken. En ostädad toalett kan starta ett slagsmål.

Annons
Stopp på Våldet. Kumlaanstalten är det fängelse som är hårdast drabbat av våld. Samtidigt anser personalen att det har blivit bättre. Man arbetar mycket förebyggande för att minska bråken och har dragit i gång en satsning som ska få våldsdömda att ändra sitt beteende. Från vänster syns Ann Speychal, Ann-Louise Svensson och Magnus Östlund.

Ungefär en gång i veckan rapporteras ett fall av hot eller våld inne på Kumlafängelset. Sedan 2012 har man 77 rapporterade incidenter. De flesta handlar om knuffar och slag. Men några per år anmäls som allvarliga eller mycket allvarliga, som nyligen när en man misshandlades svårt med en petflaska med fruset vatten och fick vårdas på sjukhus för svåra skador.

– Mest handlar det om spontana bråk i en vardags-situation. Man bor tillsammans i en korridor, delar toalett och kök och träningsutrymmen, man blir osams och tar till knytnävarna, berättar Magnus Östlund, ställföreträdande kriminalvårdschef på Kumlaanstalten.

Sedan 2011 har man ett nytt datasystem för att rapportera våldshändelser. Tidigare skrev man upp incidenterna i ett mer komplicerat papperssystem. Därför är det svårt att jämföra statistiken. Men Magnus Östlund, som har 25 år inom kriminalvården bakom sig, tycker inte det var bättre förr.

– Min bild från 1980- och 90-talet är att då var det mer allvarligt våld. Vi hade upplopp och massaktioner, till och med mord inne på anstalten. Då umgicks de intagna i större grupper. På promenadgården kunde de vara 180 personer ute samtidigt.

Under 2000-talet har det här förändrats. De intagna träffas aldrig i större grupper, som max är de 30 stycken.

– Det viktigaste vi gör är att se till så våldet inte uppstår. När det kommer nya intagna görs ett noggrant arbete för att hitta en optimal placering.

Vad tittar man på då?

– Man undersöker om de har kända ovänner sedan tidigare. Har de varit i bråk med andra intagna? Tillhör de något kriminellt gäng? Vi vet också att det finns brottstyper som är svåra att placera ut, de som begått sexualbrott eller brott mot kvinnor och barn.

Sitter inte de på speciella anstalter?

– De kan också hamna här, om de mördat en nära anhörig, och det kan medföra problem.

Vad gör ni mer?

– Vi övar och utbildar personalen som jobbar nära de intagna. Man tränar på att observera och rapportera när något bryter mot normalbilden. Vi försöker också så klart på alla tänkbara sätt få bort föremål som kan användas för att skada andra.

Det görs säkerhetskontroller, personalen visiterar de intagna, man genomsöker deras rum.

– Man kan hitta en penna som är slipad eller en tandborste som är tillspetsad. Det här är ett evighetsjobb.

Kriminalvården strävar efter en nollvision vad gäller våld men att man en dag skulle kunna nå dit tror Magnus Östlund blir svårt, för att inte säga omöjligt.

– Det är nog en utopi, funderar han.

500 fall om året

Enligt Kriminalvården statistik rapporterades 2012 om 531 fall av hot eller våld mellan intagna inne på anstalterna i Sverige.

I år har hittills 420 fall rapporterats. Fyra fall handlar om mycket allvarligt våld. Till det räknas den händelse i oktober i år då en man misshandlades svårt med en petflaska fruset vatten och fick vårdas på USÖ för svåra skador.

Ett annat grovt fall var när Anna Linds mördare Mijailo Mijailovic högg en medfånge i magen med en skruvmejsel förra året.

Kumlaanstalten är det fängelse där det inträffar flest fall. Sedan 2012 har 77 incidenter rapporterats. Kumla är också den största anstalten med flest intagna i landet.

I Sverige sitter ungefär 4 800 personer i fängelse. Sammanlagt finns det 47 anstalter.

Mer läsning

Annons