Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla bör bli värd för hotade författare

Kumla bör bli en fristad för hotade författare. Det föreslår Folkpartiet i en motion.

Annons

I det internationella nätverket Icorn samarbetar städer över hela världen. Målet är att ge skydd åt författare som hotas av förföljelse eller fängelse på grund av sitt skrivande. En stad kan adoptera en författare i behov av skydd och står för bostad och uppehälle i upp till två år för honom eller henne.

Det är framför allt större städer som är med i nätverket. I Sverige är för närvarande Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Växjö med i Icorn. ”Kumla har länge arbetat med att placera sig på den kulturella kartan genom satsningar på bibliotek, konst och film. Genom att bli författarfristad visar Kumla att man menar allvar med att kulturen har en viktig plats och att det fria ordet måste värnas”, heter det bland annat i motionen.

Motionären Christina Örnebjär vill att Kumla kommun söker medlemskap i Icorn och erbjuder sig att vara värd för en hotad författare.

Örnebjör vill också att Kumla kommun ber Kulturrådet om hjälp, stöd och bidrag för att underlätta för författaren att verka i Kumla under vistelsen.

Fotnot: Icorn står för International cities of refuge network.

Mer läsning

Annons