Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla Bostäder och Peab ska bilda gemensamt bolag

Kumla bostäder planerar att bilda ett bolag tillsammans med byggföretaget Peab. Syftet från kommunens sida är att ytterligare stärka bostadsbyggandet i kommunen.

Annons
Så här såg det ut i september 2010 när Peab satte i gång bygge i kvarteret Fiskalen åt Kumla bostäder. På bilden syns v Lars Hallbergson, då vd Kumla Bostäder, Anders Bjelke, från entreprenören Peab, och Dan-Åke Moberg, då ordförande i Kumla Bostäder.

Kumla kommun har under flera år sökt efter bolag som vill vara med och dela på investeringskostnader för att få fram fler bostäder i Kumla. Det har gått trögt, men nu har Kumla bostäder fått Peab på kroken.

-För Kumla är det ett nytt med ett sådant här partnerskap, säger Andreas Brorsson, (S) ordförande i Kumla bostäder.

Först gäller det att få kommunfullmäktiges godkännande för idén. I juni ska det fattas beslut om att utreda frågan.

-Går det vägen kan vi under sommaren utforma detaljer och ägardirektiv så att bolaget kan startas till hösten, säger Andreas Brorsson.

Han ser bolaget som ett av svaren på frågan hur det ska gå att få fram de nya bostäder som efterfrågas i kommunen. I dagsläget är behovet 60-70 nya hyresrätter om året, förutom de småhus och bostadsrätter som också byggs.

Finns det inte en risk att andra bolag väljer att inte lämna in anbud på byggen i Kumla om man vet att Peab redan finns här?

-Nej, det tror jag inte. Vi har ju många företag som räknar på våra byggen, vilket inte minst märks när det gäller det nya vårdboendet. Det är ju inget hinder att Kumla bostäder själva går ut med andra projekt som lämnas ut på anbud. Det är inte styrt att Peab ska bygga allt.

Det nya bolaget, om det får klartecken, kommer att bygga och förvalta lägenheter i Kumla. En stor fördel för kommunen är att man i bolaget delar på investeringskostnaderna.

-Det innebär också att vi kan minska kommunens borgensåtagande, så det är bara positivt, säger Andreas Brorsson.

Han säger också att det tycks som att Kumla håller på att bli en intressant marknad för byggande för fler. Kommunens närhet till expansiva Örebro gör att Kumla får draghjälp.

Peab har, och har haft, stora uppdrag i kommunen. Bland annat var det Peab som byggde nya Djupadalsbadet, trygghetsboendet på Skolgatan och nu renoverar Vialundskolan. Företaget planerar också för ett nytt bostadskvarter i Smedstorp med villor och radhus.

Mer läsning

Annons