Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla bygger för växande behov

Kumla håller ställningarna som en av de länskommuner som sjösätter flest bygglov för villor, hyreshus och industrier.

Annons
Ett av många. Bygget av de 31 hyreslägenheterna i kvarteret Fiskalen är bara ett av många projekt som påbörjades 2010. Sedan början av 2000-talet har Kumla kommun med ett enda undantag abonnerat på andraplatsen efter Örebro när det gäller nyproduktionen av bostäder i länet.

I takt med att inflyttningen till kommunen ökat måste också behovet av bostäder tillgodoses.

Kumla är den av länskommunerna som bäst kan matcha nyproduktionen av bostäder och industrilokaler i Örebro.

Efter en liten dipp under 2009 reser sig åter byggkranarna över hustaken, och stadsarkitekt Kurt Larsson konstaterar att 2010 åter igen var ett stabilt byggår.

– Faktum är att vi påverkades väldigt lite av finanskrisen, säger han.

Förra året beviljades bygglov eller gjordes bygganmälan för 33 villor, tre flerbostadshus och ett antal industribyggen. Bland annat startade Kumla Bostäder bygget av ett hyreshus med 31 lägenheter på Marielundsvägen.

När det gäller öppning av nya villaområden startade försäljningen av de 34 tomterna i Skogsgläntan, och vid förra årets slut var hälften av dem sålda.

Kommunens statistik för 2010 berättar att bygglov eller bygganmälan lämnades in för 32 nya enbostadshus. För flerbostadshusen anmäldes tre byggplaner. Även i kategorin industri-, lager-, kontor- och butiksbyggnad anmäldes fyra nybyggen.

Under 2010 var kommunen själv rejält med i byggsvängen. Då slutfördes den stora skolrusten i Kumlaby, bygget av etapp 1 i Sjöparken och så sattes spaden i marken för det nya badhuset. Det året var det också inflyttning i Kumla bostäders båda ”skyskraporna” Högkvarteret utmed Norra Kungsvägen. Men det mest uppmärksammade bygget det året blev familjen Fasths Galleri Örsta.

Tittar man på länsstyrelsens statistik över bostadsbyggandet i länet ser man att Kumla är den enda kommunen i länet som på allvar kunnat utmana byggtakten i Örebro. Under toppåret 2008 byggdes det 142 bostäder i Kumla att jämföra med de 671 nya bostäderna blev till i Örebro.

Från 2003 och framåt har Kumla behållit andraplatsen utom vid ett tillfälle. 2005 lade Karlskoga beslag på den genom att bygga 89 bostäder mot Kumlas 66.

Det finns inget som tyder på att byggtaktens ska avta i kommunen. Just nu ställs detaljplanen ut för kvarteret Skäran. Där avser kommunen att växa österut mot Brånsta-Sånnersta med ett villaområde på 23 tomter. Detaljplanen rymmer också ett flerbostadsområde som omfattar mellan 16 och 24 lägenheter.

Mer läsning

Annons