Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla kritisk till Hallsbergs översiktsplan

Hallsberg får plocka bort delar av sin översiktsplan, efter kritik från grannkommunen Kumla.

Annons

” Det är förvånande att Hallsbergs kommun planerar att planlägga mark i en grannkommun utan att några kontakter i frågan har tagits i ett tidigt skede”.

Så skrev Kumlas stadsarkitekter Kurt Larsson och Christina Gustavsson nyligen i ett yttrande till Hallsbergs fördjupande översiktsplan.

Det aktuella området är de gränstrakter mellan kommunerna som finns norr och väster om Hallsbergs tätort. Hallsberg har intressen av att anlägga en väg från sitt planerade logistikcentrum och genom Kumla kommun ut till länsväg 630 mot Hidingsta.

Även flera andra av Hallsbergs exploateringsintressen sträcker sig över den egna kommungränsen och in i Kumla.

Flyttning av kommungränsen?

Kumla kommun ser det som möjligt med en eventuell flyttning av kommungränsen eller byte av markområden. Alternativt att man tar fram en gemensam fördjupad översiktsplan som kan visa på vilka konsekvenerna för området blir av de planer som finns nu.

Men först och främst efterlystes en dialog där representanter från de båda kommunerna sätter sig ned för att diskutera hur man löser de så kallade mellankommunala frågorna.

Eftersom dessa frågor inte är lösta i dag, trots att de alltså fanns med i Hallsbergs översiktsplan, protesterade Kumla kommun och uppmärksammade även Länsstyrelsen på saken.

På torsdagen hölls en träff med representanter från de båda kommunerna och Länsstyrelsen.

Plockas bort

– Det beslutades att Hallsberg ska ta bort alla områden som ligger inom Kumla kommun innan de färdigställer sin översiktplan, säger stadsarkitekt Christina Gustavsson.

En diskussion om gränstrakterna kommer sedan att föras.

– Det kan ta tid att komma överens i sådana här frågor. Vi ska träffas i maj, men för att Hallsberg först och främst skulle få klart på sin översiktplan såg de det som enklast att lyfta ur det som berör vår mark, säger Christina Gustavsson.

Mer läsning

Annons