Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla och Örebro startar gemensamt vindkraftbolag

Genom ett gemensamt bolag ska Kumla och Örebro göra el av vinden på Närkeslätten.

Annons
Vinden var som bortblåst, men regnade gjorde det när fyra kommunalråd möttes där det snart ska byggas vindkraftverk. Från väsnter Rasmus Persson (C), Lennart Bondesson, (KD) Lennart Eriksson (S) och Lena Baastad, (S). Bild: JAN WIJK

Örebro kommun ansluter nu till de långt gångna planer som Kumla kommun har på att bygga tre vindkraftverk mellan Ekebymossen och motorvägen vid norra infarten till Kumla.

Avsikten är att de båda kommunerna ska starta ett gemensamt bolag, där även allmänheten och företag ska kunna köpa in sig. Bolaget ska bygga och driva tre vindkraftverk, vart och ett 150 meter högt.

- Vi kliver fram som kommuner och tar det här initaitivet lokalt. Annars kan det vara lätt att vara positiv till vindkraft om det inte ligger i ens egen närhet,  säger Lennart Eriksson, (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla.

Investeringen ligger på 30 miljoner kronor per vindkraftverk. Men kalkylen är trots den tunga investeringen, att bolaget ska tjäna pengar redan år två.

– Det kommer att göra att vi får mer pengar över till annan verksamhet, som förskolor och äldreomsorg, säger Lena Baastad (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Hon ser ekonomin som en bonus vid sidan om de andra plusfaktorerna: att kommunerna minskar sina utsläpp av växthusgaser och tar steg mot att bli självförsörjande på el.

Om allt går som tänkt så tas snurrorna i bruk nästa höst.

Läs mer i torsdagens NA

Mer läsning

Annons