Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla på tredje plats i landet

I en riksomfattande barometer på tillgänglighet för personer med handikapp kommer Kumla på en hedrande tredjeplats.

Annons

För tio år sedan fastställde riksdagen målsättningen att personer med handikapp skulle ha samma möjligheter till tillgänglighet som alla andra medborgare.

I går – tio år efter riksdagens beslut – publiceras en riksomfattande enkät.

Av landets 290 kommuner är det 207 som svarat på enkäten och av dem hade tre lämnat ofullständiga svar.

I barometern placerar sig Kumla på tredje plats av de 204 kommuner som rankas i tillgänglighetsbarometern.

Kumla får bland annat beröm för att målen finns med i kommunens översiktsplan samt att skolor, offentliga badplatser och idrottsanläggningar är tillgängliga för personer med handikapp.

Men Kumla får även lite ris i barometern, och då är det brister i färdtjänstresorna. Kommunens regler är för strikta då det gäller möjligheter för anhöriga att få följa med på dessa.

Även länets andra kommuner placerar sig bra i barometern. Laxå blir god länstvår på plats 27 och följs av Karlskoga (40), Lindesberg (56), Nora (64), Örebro och Ljusnarsberg delar på plats 105 samt att Hällefors hamnar sist på plats 140. Vare sig Hallsberg eller Lekeberg finns med i barometern. Om det beror på att de svarat ofullständigt eller inte brytt sig att svara överhuvud taget är obekant.

Kommunerna som det är lättast att vara handikappad i är Åmål och Falköping. Sämst anses tillgängligheten vara i Bengtsfors som hamnat på plats 204.

Det barometern inte granskat är tillgängligheten hos privata näringsidkare och föreningsliv.

Bakom undersökningen står det privata assistansföretaget Humana. Till sin hjälp i utformningen av enkätfrågorna har de haft expertstöd från Neurologiskt Handikappades Riksförbund och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Varför alla kommuner inte svarat på enkäten har Humanas kommunikationschef Helena Pharmanson inget bra svar på då de skickat ut påminnelser för att få med så många kommuner som möjligt i barometern.

– De kommer att få en ny chans, för vi kommer att följa upp den här mätningen med en ny enkät om ett eller två år, säger hon.

Mer läsning

Annons