Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumla sjöpark invigd

Omdiskuterad, arbetskrävande- och slutligen invigd. På söndagskvällen förklarades den första etappen av Kumla sjöpark färdig att tas i bruk. Inte minst Richard Brixels nya staty fick Kumlaborna att gå man ur huse.

Annons
Amfiteatern blev mer än fullsatt under den inledande underhållningen med gycklargruppen Trix.

Säga vad man vill: Kumla fortsätter odiskutabelt att sticka ut hakan och gå mot strömmen. När andra kommuner bromsar, gasar Kumla vidare, fulla av självförtroende och handlingskraft, och trots ibland kritiska röster.

Den 12 december togs det första spadtaget för Kumla sjöpark. Då pågick redan debatten kring Kumla kommun och dess bolags satsningar.

Kumla sjöpark får ofta statuerat exempel hos dem som tycker att nysatsningar får gå före vård och skola. Ord som ”utseendefixerat” och ”storhetsvansinne” har nämnts.

I försvarstalen, signerade den socialdemokratiska ledningen i Kumla, talas det istället om vikten av att våga satsa även i lågkonjunktur. Sjöparken ses som en kompensation för andra grönområden som försvunnit vid bostadsbyggen och ska vara en plats för rekreation, både för Kumlabon och turisten.

Under tiden som debatten pågick, arbetade NCC:s byggjobbarna för fullt på platsen som tidigare varit ett anonymt fält i träda. Ett fält som via en investering av Kumla Fastigheter på omkring 20 miljoner nu skulle lyftas fram i ny dager.

60 000 kubikmeter jordmassor forslades bort, för att ge plats för en sjö som är fyra gånger så stor som närliggande Kumlasjön. En rejäl vinter hjälpte till så att maskinerna på det annars sanka området kunde hålla sig på rätt köl.

Snart började nyfikna förbipasserande kunna ana sig till gångvägar och nyplanteringar. Närmast Östra leden sågs murare i färd med att bygga amfiteaterns halvmåneformade tegelmur, i sällskap strax intill av trädgårdingenjörer som planterade de första perennerna i landstungorna ute i sjön.

När sommaren var som hetast, var området fortfarande en byggarbetsplats. Det hände dock att ungdomar ”plankade” in på området, för att svalka sig i det lockande vattnet, som pumpats ned från Kumlaåsen.

Så blev det augusti och dags för invigning. Och Kumlaborna slöt upp mangrant. Kommunledningens politiker och tjänstemän strålade ikapp i solskenet framför den stora publiken, och sög åt sig inte minst av Örebro stadsträdgårdsmästare Lars-Erik Kvales tal:

– Jag är avundsjuk. Det var länge sedan Örebro fick bygga en liknande park. Det här är framsynt av Kumla och något som säkert kommer locka besökare till vår region.

Dan-Åke Moberg (S) talade i egenskap av ordförande för Kumla Fastigheter.

– Jag har varit med om ett antal invigningar vi det här laget. Vi får ofta skäll i massmedia, både för saker som vi gör och saker som vi inte gör. Tidigare här i kväll hörde jag något muttra om skattepengar, men då vill jag förtydliga igen att inga skattepengar används till den här parken.

Störst nyfikenhet bland besökarna var det naturligtvis kring Richard Brixels omdiskuterade bronsstaty. Konstnären själv gav ett mycket glatt och uppsluppet intryck när han intervjuades av Svenska Dagbladets konstkritiker Sophie Allgårdh, och han hjälpte själv till att dra bort täckelsen från kvinnogestalten Skönhet.

Parken kommer etappvis att byggas ut och får även snart sällskap av det nya badhuset. Så fler invigningar kommer att följa framöver. Liksom säkerligen fler diskussioner.

Efter avtäckelsen av Skönhet intervjuades Richard Brixel av Sophie Allgårdh, konstkritiker på Svenska Dagbladet samt redaktör för Paletten.
I söndags kväll var det roligt att titulera sig socialdemokrat i Kumla. Katarina Hansson och Dan-Åke Moberg tillhörde några av de rödklädda som gladde sig åt den stora publiktillströmningen.
- Den ser lite bräcklig ut, när den står så där på bara en fot.- Hoppas den, liksom hela parken, får vara i fred för vandaler.Några röster ur folkvimlet kring den nya statyn.
Dagiskompisarna William Adolfsson och Hanna Iggmark Kumlin plaskar sig blöta vid den nya sjön. Williams pappa Per Adolfsson är glad över den nya parken:- Vi bor strax här intill och kommer säkert ofta gå ner hit. Det är bra investerade pengar de lagt ner här, för min del får de gärna fortsätta satsa mer!

Mer läsning

Annons